Coronavirus India: Al doilea val al epidemiei, cauzat de o ”variantă dublă mutantă”

Autoritățile indiene susțin că o ”variantă dublă mutantă” a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în martie, este cauza celui de-al doilea val al epidemiei.

Probele care conțin varianta mutantă, cunoscută și sub denumirea de varianta B.1.617, au fost descoperite în mai multe state care au înregistrat un număr mare de cazuri, scrie BBC. Varianta ”dublu mutantă” apare atunci când două mutații se reunesc în cadrul aceluiași virus.

Din aproximativ 13.000 de probe secvențiate, peste 3.500 s-au dovedit a fi variante mutante, în opt state.

Cu toate acestea, un oficial al Centrului Național pentru Controlul Bolilor a declarant că încă nu au reușit să stabilească ”pe deplin” o corelație.

India a raportat miercuri 412.000 de cazuri în 24 de ore și 3.980 de decese.

Oficialii avertizează asupra unui al treilea val, care este inevitabil.

Într-un comunicat de presă al ministerului sănătății, K VijayRaghavan a recunoscut că experții nu anticipaseră ”ferocitatea” creșterii numărului de cazuri.

”Faza a treia este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus care circulă”, a spus ministrul într-o conferință de presă, citat de BBC.

”Dar nu este clar în ce perioadă se va produce această fază a treia… Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”, a mai adăugat oficialul.

Sistemul de sănătate din India este deja copleșit, lipsit de paturi și oxigen.

Mai multe state au raportat miercuri cele mai multe decese într-o singură zi,  inclusiv statele din nordul Uttar Pradesh, Haryana și Punjab, precum și Tamil Nadu și Karnataka din sud.

În ceea ce privește vaccinarea, India nu a reușit să îndeplinească un program ambițios de vaccinare. Deși, inițial, se dorea vaccinarea a 300 de milioane de oameni până în luna iulie, statul indian s-a confruntat cu o scădere dramatică a vaccinărilor anti-COVID-19 din cauza lipsei de doze.

Doar 269 de milioane de oameni dintr-o populație de 1,4 miliarde au primit ambele doze de vaccin și aproximativ 128 de milioane au primit doar o singură doză, mai scrie BBC.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.