Coronavirus la copii și scenariul de boală gravă. Conf. dr. Mihai Craiu vorbește despre cum se manifestă

Conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, avertizează asupra scenariului de boală gravă la copil asociat noului coronavirus, în condițiile în care numărul de cazuri COVID-19 pozitive a început să crească in România.

Reputatul medic a afirmat că deși este extrem de rar întâlnită, maladia numită PIMS-TS, în Europa, sau MIS-C, în SUA, trebuie recunoscută rapid de către părinții copiilor infectați cu SARS-CoV-2.

Potrivit dr. Mihai Craiu, copiii ce dezvoltă boală inflamatorie multisistemică asociată noului coronavirus pot avea manifestări diverse , respectiv febră prelungită, cu o durată de peste cinci zile, asemănător bolii Kawasaki, erupție pe piele, cu descuamare ulterioară, diaree severă sau dureri de burtă, afectare cardiovasculară cu șoc sau anevrisme coronariene.

Fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii atenționează că toate aceste manifestări trebuiesc evaluate de un medic.

Medicul îndeamnă părinții să facă o manevră simplă, care poate identifica acei copii cu boală severă și care au un șoc.

Executarea manevrei, care poate fi urmărită AICI, poate salva viața copilului, potrivit medicului Craiu.

“ Umplerea eficientă a patului capilar (capillary refill time) arată că inima funcționează bine și vasele sunt umplute normal cu sânge. Când umplerea patului capilar este prelungită (mult peste 2-3 secunde) înseamnă că este deshidratat sever copilul sau că are inima bolnavă. În acest caz trebuie mers imediat la doctor, chiar dacă nu credem în COVID-19 sau în orice altceva. Un copil cu șoc decompensat poate muri repede”, avertizează dr. Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

Medicul a mai scris că “fenomenele din ultima vreme au cauze variate, începând de la nerespectarea regulilor de prevenție, de către o populație obosită de o lungă durată de tensiune. Au fost luni de zile în care am fost în izolare și în cursul acestei perioade am respectat toate precauțiile sugerate de autorități. Acum apare efectul normal de epuizare in fața pericolului prelungit – așa numitul ‘burn-out’”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.