Coronavirus: Majoritatea persoanelor au anticorpi şi la şase luni după infectare, conform unui studiu finlandez

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 au anticorpi în organism chiar şi la şase luni după infectare, sugerează un studiu finlandez. Nivelul în anticorpi ar ficu atât mai ridicat cu cât forma bolii COVID-19 este mai gravă, relatează agenţia EFE.

Cercetarea, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate şi Asistenţă Socială din Finlanda (National Institute for Health and Welfare – THL), a investigat 867 de adulţi, testaţi pozitiv pentru COVID-19, în primăvară şi relevă că 792 dintre ei (91,3%) încă aveau anticorpi neutralizanţi în sânge la cel puţin şase luni după infectare.

Potrivit institutului finlandez, rezultatele acestui studiu concordă cu alte investigaţii recente, în urma cărora s-au descoperit, de asemenea, anticorpi neutralizanţi la persoanele infectate, deşi cantitatea totală de anticorpi s-a diminuat treptat în lunile ulterioare infectării.

Cu toate că încă nu se ştie cu certitudine, experţii cred că anticorpii neutralizanţi sunt cei care dau imunitate împotriva COVID-19, dar, deocamdată, nu este clar ce cantitate a acestora este necesară pentru a evita o nouă infectare şi nici cât timp durează această protecţie. Durata protecţiei nu este cunoscută nici în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Conform concluziilor preliminare ale studiului institutului finlandez, prezentate în octombrie, aproape toate persoanele investigate aveau anticorpi împotriva COVID-19 la patru luni după infectare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.