Coronavirus: Marea Britanie autorizează al treilea vaccin, cel produs de Moderna, şi a ajuns la peste un milion şi jumătate de persoane vaccinate

Autoritatea britanică de reglementare în sectorul sanitar a autorizat, vineri, vaccinul produs de compania Moderna, al treilea vaccin anti-COVID-19 autorizat de Marea Britanie, care până în prezent a vaccinat peste un milion şi jumătate de persoane, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Londra.

În urma acestei autorizări, guvernul britanic a suplimentat comanda pentru vaccinuri Moderna cu zece milioane doze, în plus faţă de cele șapte milione deja comandate şi a căror livrare va începe în primăvară.

Cea mai îndoliată ţară europeană de pandemie, cu peste 78.000 de decese, Marea Britanie este, de asemenea, prima ţară occidentală care a început campania de vaccinarea anti-COVID-19, pe 8 decembrie, mai întâi cu vaccinul BioNTech/Pfizer, apoi şi cu cel al AstraZeneca-Oxford.

Intrată într-un al treilea lockdown, după ce la Londra şi în alte zone din Anglia a fost descoperită o variantă mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 ce a provocat o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor, depăşind în ultimele zile 60.000 de noi cazuri pe zi, Marea Britanie a intrat într-o cursă contracronometru pentru vaccinarea populaţiei.

Obiectivul este ca până la jumătatea lunii februarie să fie vaccinate persoanele cu vârste de peste 70 de ani, personalul sanitar şi persoanele vulnerabile, în total circa 15 milioane de persoane din grupele care au reprezentat 88% din deceselor asociate COVID-19, a declarat, joi, premierul Boris Johnson.

Peste 30.000 de pacienţi COVID-19 sunt internaţi în spitalele britanice, ajunse în pragul saturaţiei. Medicii avertizează, de asemenea, că pandemia afectează şi capacitatea sistemului sanitar de a gestiona alte afecţiuni grave, precum cancerul, iar personalul medical este epuizat, stresat şi demoralizat. Ei au cerut măsuri de sprijin şi populaţiei să respecte izolarea, altfel în circa două săptămâni Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) va fi copleşit.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.