Coronavirus: Preşedintele israelian a primit a treia doză de vaccin anti-COVID-19

Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a primit, vineri, a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, lansând astfel o campanie în Israel în favoarea rapelului cu a treia doză persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, în cadrul eforturilor de a limita răspândirea variantei Delta, mult mai contagioase, relatează AFP şi Reuters.

“Începem campania de vaccinare cu a treia doză”, a declarat preşedintele Herzog, căruia i-a fost administrat rapelul anti-COVID-19.

Preşedintele israelian a spus că este mândru să lanseze personal campania de vaccinare cu a treia doză, o iniţiativă “atât de vitală pentru asigurarea unor circumstanţe normale ale vieţii pe cât posibil în aceasta pandemie foarte provocatoare”.

Statul israelian a autorizat deja la jumătatea lunii iulie administrarea unei a treia doze de vaccin pentru persoanele imunodeficitare.

Dar, din cauza unei creşteri recente de cazuri de infecţii cu COVID-19, premierul Naftali Bennett a anunţat o campanie cu scopul de a administra o a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste.

“Israelul este un antemergător, cu a treia doză de vaccin pentru persoanele cu vârsta de la 60 de ani în sus”, a declarat vineri Bennett, 49 de ani, care l-a însoţit la spital pe preşedintele Herzog pentru injecţie.

“Singurul mod de a învinge COVID-19 este de a acţiona împreună. Împreună înseamnă să ne împărtăşim informaţii, metode, sfaturi, etape practice. Statul Israel este deschis să împărtăşească toate informaţiile pe care le va obţine în urma acestei măsuri curajoase”, a adăugat premierul israelian.

Potrivit companiei Pfizer, care produce vaccinul utilizat majoritar în Israel, “noi studii arată că o a treia doză are efecte de neutralizare a variantei Delta (care sunt) de cinci ori mai ridicate la tineri şi de peste 11 ori la persoanele mai în vârstă”.

Dar, pentru moment, Autoritatea americană a medicamentului (FDA), ale cărei recomandări le urmează în general Israelul, nu şi-a dat aprobarea pentru administrarea unei a treia doze pentru persoanele vârstnice, potrivit AFP.

Înaintea lansării rapelului, Bennett a declarat că Israelul a oferit a treia doză de vaccin unui număr de circa 2.000 de persoane imunodeficitare, fără reacţii adverse severe.

Guvernul israelian speră ca, prin intensificarea eforturilor de vaccinare, să poată evita măsurile de carantină costisitoare.

Israelul este lider mondial în privinţa administrării vaccinului anti-COVID-19: aproape 57% din populaţia sa de 9,3 milioane a primit două doze de vaccin. Multe persoane în vârstă au primit primele injecţii în decembrie, ianuarie şi februarie, fiind considerate segmentul cel mai vulnerabil al populaţiei.

Dar, odată cu răspândirea variantei Delta, Ministerul Sănătăţii israelian a raportat de două ori o scădere de a eficacităţii vaccinului împotriva infecţiei şi o uşoară scădere a protecţiei sale împotriva îmbolnăvirilor severe.

Noile infecţii zilnice au crescut la peste 2.000, faţă de câteva cazuri pe zi în urmă cu câteva luni şi aproximativ 160 de persoane sunt în prezent spitalizate cu simptome grave.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.