Coronavirus: Rusia a început testele clinice ale unui vaccin administrat într-o singură doză

Rusia a început, luni, testele clinice la vaccinul „Sputnik Light”, care se injectează înr-o doză unică şi este menit să prevină mai rapid izbucnirea de noi focare de boală, precum şi ratele înalte de mortalitate asociate noului coronavirus, relatează EFE.

Potrivit Centrului Gamaleia, 150 de voluntari participă la primele teste ale „Sputnik Light” în trei laboratoare din Moscova şi Sankt Petersburg.

Ministerul rus al Sănătăţii a autorizat începerea testelor pentru a determina siguranţa şi protecţia imunologică a vaccinului, proces care se va încheia la sfârşitul lui 2021.

Spre deosebire de „Sputnik V”, care trebuie administrat în două doze la interval de 21 de zile, „Sputnik Light” conţine o singură doză.

Directorul centrului Gamaleia, Aleksandr Gintsburg, a explicat că siguranţa vaccinului în doză unică este „demonstrată”, dar că trebuie încă studiată eficacitatea sa în rândul persoanelor în vârstă.

În opinia lui, „Sputnik Light” va servi la reducerea mortalităţii în situaţii în care este imposibilă inocularea a două doze pentru a întări imunitatea.

„Iar după o perioadă se va putea administra o nouă doză. Nimeni nu o interzice, iar ştiinţa nu este împotrivă”, a precizat el.

Kiril Dmitriev, preşedintele Fondului de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), a explicat luni că „Sputnik Light” este adresat pieţei externe.

”Sputnik Light’ poate deveni o soluţie provizorie şi eficientă pentru multe ţări care se află în vârful epidemiei şi care vor să salveze cât mai multe vieţi posibil”, a subliniat el.

Rusia a fost prima ţară din lume care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului în august 2020, atrăgând critici la nivel internaţional în faţa acestui anunţ considerat prematur, înainte de studiile de fază 3 şi publicarea rezultatelor ştiinţifice, scrie presa internațională.

Utilizarea Sputnik V a fost autorizată pe teritoriile lor de Belarus, Argentina, Algeria, Bolivia şi Serbia, conform FIDR.

Şi autorităţile palestiniene au autorizat administrarea acestui vaccin populaţiei, a anunţat FIDR, luni, într-un comunicat separat, specificând că primele doze urmează să fie administrate în termen de o lună.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.