Coronavirus: Ungaria intenţionează să înceapă administrarea vaccinului chinezesc din această lună

Ungaria intenţionează să înceapă să le administreze cetăţenilor săi vaccinul anti-coronavirus Sinopharm, produs în China, în cursul lunii februarie, a anunţat, vineri, guvernul de la Budapesta, relatează AFP.

În ianuarie, Budapesta a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a semnat contracte de livrare pentru vaccinul Sinopharm (cinci milioane de doze), dar şi pentru vaccinul Sputnik (două milioane de doze), dezvoltat în Rusia.

Livrările din China sunt suficiente pentru 2,5 milioane de persoane, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în faţa jurnaliştilor la Budapesta.

„Este suficient pentru 250.000 de persoane în februarie, martie şi aprilie, apoi pentru restul după luna aprilie”, a declarat acesta.

Orban a declarat anterior că va alege pentru el însuşi vaccinul chinezesc şi a spus, vineri ,că acesta este „pe drum”. Dar a adăugat că autorităţile ungare vor trebui să facă teste suplimentare.

Într-un interviu la radio, el a afirmat că experienţa cu vaccinurile rusesc şi chinezesc a Serbiei, ţară din afara UE şi vecină cu Ungaria, este „liniştitoare”.

Primul lot de vaccinuri ruseşti ar putea fi administrat ungurilor „probabil săptămâna viitoare”, până atunci fiind aşteptată aprobarea finală de la autoritatea locală de sănătate publică, a detaliat Orban.

Oficialii ungari au criticat lentoarea aprobării şi achiziţionării de vaccinuri occidentale de către autorităţile europene.

Prima livrare de vaccinuri AstraZeneca va ajunge în Ungaria în weekend, într-o cantitate suficientă pentru 20.400 de persoane şi va fi administrată bolnavilor cronici de sub 60 de ani, a precizat vineri Agnes Galgoczi, responsabil epidemiologic al Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Începând din luna noiembrie, în Ungaria este în vigoare o interdicţie de adunare şi de circulaţie pe timpul nopţii. Restaurantele, universităţile şi şcolile sunt închise.

Potrivit lui Gergely Gulyas, dacă nu va exista un al treilea val, guvernul ungar ia în considerare o ridicare treptată a restricţiilor legate de pandemie în două faze, mai întâi începând cu 1 martie, apoi de la 1 aprilie.

Ungaria, ţară cu 9,8 milioane de locuitori, ajunsese vineri la 12.930 de decese asociate coronavirusului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.