O a şaptea persoană a decedat în urma epidemiei de coronavirus din nordul Italiei, a relatat luni agenţia de presă ANSA citată de Reuters, în timp ce numărul cazurilor confirmate de contagiere a depăşit 220.
Potrivit ANSA, cel mai recent caz de deces este cel al unui bărbat în vârstă de 80 de ani care a fost transportat săptămâna trecută la un spital în Lodi în urma unui atac de cord. Medicii suspectează că bărbatul a contractat virusul de la un alt pacient.
Anterior, postul public RAI a anunţat cea de-a şasea victimă a epidemiei de coronavirus din Italia, o persoană diagnosticată cu cancer, din oraşul Brescia.
Descoperirea mai multor focare vineri, ziua în care a fost anunţat primul deces al unui italian (şi totodată al unui european), apoi înmulţirea rapidă a cazurilor semnalate îngrijorează autorităţile şi populaţia locală.
Italia a devenit astfel ţara cea mai afectată din Europa după debutul acestei epidemii de pneumonie virală, înregistrat în decembrie, în China. Cele mai numeroase cazuri au fost recenzate în regiunile Lombardia (regiunea oraşului Milano) şi Veneto (regiunea oraşului Veneţia).
Ministerul Sănătăţii din Oman a anunţat luni primele două cazuri de infecţie cu coronavirus, a relatat postul naţional Oman TV, citat de Reuters.
Cele două femei din Oman diagnosticate au vizitat Iranul, potrivit anunţului care precizează că starea pacientelor este stabilă.
Bilanțul deceselor a crescut și în Iran
Noua epidemie de coronavirus a făcut alte patru victime Iran, ducând bilanţul deceselor provocate de Covid-19 la 12, a informat luni agenţia de presă semi-oficială Isna. „Ministrul Sănătăţii a anunţat 12 decese şi 47 de cazuri de infectare în ţară”, a scris agenţia.
Iranul este ţara care a anunţat cele mai multe decese provocate de noul coronavirus în afara Chinei.
Primele cazuri de infectare în Irak, Kuweit și Bahrain
Irakul a anunţat luni primul caz de contaminare cu noul coronavirus – un student iranian la religie în oraşul sfânt şiit Najaf -, în timp ce ţara a interzis deja călătoriile între Irak şi vecinul iranian.
Kuweit şi Bahrain au anunţat tot luni primele cazuri de infectare cu noul coronavirus, la persoane care s-au întors din Iran.
Mulţi cetăţeni ai ţărilor din Golful Persic, de confesiune şiită, călătoresc frecvent în Iran pentru pelerinaje organizate în locurile şiite sfinte.
Coreea de Sud a anunţat luni după-amiaza 70 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, ceea ce aduce numărul total de persoane infectate cu COVID-19 la 833. Numărul deceselor a ajuns în prezent la şapte.
Majoritatea persoanelor care au contractat coronavirusul au legătură cu secta creştină „Shincheonji, Biserica lui Iisus”, din oraşul Daegu (sudul ţării).
Oraşul chinez Wuhan, de unde s-a răspândit epidemia de coronavirus, a renunţat să relaxeze măsurile de carantină instituite în urmă cu o lună, revenind asupra anunţului făcut cu câteva ore mai devreme.
Guvernul provinciei Hubei comunicase anterior că nerezidenţii care nu prezintă simptome şi care nu au fost în contact cu persoane infectate vor avea permisiunea de a părăsi oraşul, în anumite condiţii. Acest anunţ a fost declarat ‘nevalid’, a precizat ulterior municipalitatea într-un comunicat.
Coreea de Nord a plasat în carantină 380 de cetăţeni străini în cadrul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. Coreea de Nord nu a raportat până acum cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR) a transmis luni că a obţinut o derogare de la sancţiuni din partea ONU pentru a transporta materiale medicale în Coreea de Nord în faţa eventualei răspândiri a epidemiei de coronavirus.
Coreea de Nord a fost printre primele ţări care şi-au închis frontiera cu China, care este principalul său partener comercial şi principalul său furnizor de ajutor. Ea şi-a suspendat legăturile aeriene şi feroviare, interzice vizitele turiştilor şi a impus o carantină de 30 zile pentru persoanele suspectate că ar fi purtătoare de virus.