Coronavirusul poate cauza o “pandemie de insomnie”. Prof. dr. Doina Todea oferă zece sfaturi pentru un somn sănătos la adulți

Reprezentanții UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca atenționează că în timpul pandemiei, somnul este afectat atât în cazul pacienților, cât și al personalului medical care este direct implicat în îngrijirea pacienților cu COVID -19, iar coronavirusul poate cauza o “pandemie de insomnie”, respectiv “coronasomnia”.

Potrivit UMF „Iuliu Hațieganu”, lipsa somnului poate conduce la afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și psihoza, iar insomnia afectează între 30 și 45% din populația adultă, cu un impact substanțial asupra performanței și calității muncii.

Astfel, privarea de somn prin somnolența diurnă și prin oboseala cronică provocată crește riscul de accidente la locul de muncă sau rutiere, pacienții prezentând un risc de șapte ori mai mare de a fi implicați într-un accident care se soldează cu deces sau cu traumatisme corporale grave. Astfel spus, direct sau indirect, întreruperea somnului poate altera viața de familie și relațiile interumane prin afectarea dispoziției unei persoane și a modului în care aceasta își desfășoară activitățile zilnice și interacționează social, se arată într-un comunicat al „Iuliu Hațieganu”.

Observațiile vin în contextul Zilei Mondială a Somnului, care are loc pe 19 martie, cu rolul de a sensibiliza atât specialiștii din domeniul sănătății cât și populația cu privire la importanța somnului în vederea creșterii calității vieții.

În acest context, prof. dr. Doina Todea, disciplina Pneumologie, în cadrul UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, oferă zece sfaturi pentru un somn sănătos la adulți,

1. Fixați-vă ora de culcare și ora de trezire.
2. Dacă aveți obiceiul de a face sieste, nu depășiți 45 de minute de somn în timpul zilei.
3. Evitați consumul excesiv de alcool cu 4 ore înainte de culcare și nu fumați.
4. Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare; aceasta include cafeaua, ceaiul și băuturi acidulate, precum și ciocolata.
5. Evitați alimentele grele, condimentate sau cu zahăr cu 4 ore înainte de culcare; o gustare ușoară înainte de culcare este acceptabilă.
6. Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare.
7. Folosiți lenjerie de pat confortabilă.
8. Găsiți o setare confortabilă a temperaturii (21 grade) pentru somn și mențineți camera bine ventilată.
9. Blocați toate zgomotele care distrag atenția și eliminați cât mai multă lumină posibilă.
10. Rezervați patul pentru somn și sex; nu folosiți patul ca birou, sală de muncă sau loc de recreere.

Potrivit reprezentanților UMF „Iuliu Hațieganu”, somnul este unul dintre cei trei piloni esențiali pe care se bazează o viață sănătoasă și fericită, alături de nutriție și de activitatea fizică, dar din păcate este din ce în ce mai ignorat și scurtat de către ritmul alert al vieții “moderne“, iar problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții.

De asemenea, cele elemente care descriu o bună calitate a somnului sunt durata, continuitatea, și profunzimea. Așa cum demonstrează studiile, calitatea somnului are un impact mai mare asupra calității vieții și a funcționalității pe timpul zilei, se arată în comunicatul UMF.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.