Costache: Vrem să lăsăm pacientul să aleagă unde se tratează – în spitalele de stat sau în cele private

Vrem să lăsăm pacientul să aleagă unde se tratează – în spitalele de stat sau în cele private. Astfel a explicat ministrul Sănătății, Victor Costache, propunerea ca unitățile medicale private să poată furniza servicii medicale decontate în cadrul programele naționale de sănătate curative în condiții egale cu spitalele publice. Această propunere apare într-un proiect de modificare a Legii nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, proiect publicat în transparență decizională.
„De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale – din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene. (…) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se plătea medicaţia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Federația sindicală Sanitas a criticat dur proiectul, susținând că Ministerul Sănătății nu a consultat partenerii sociali.

Potrivit unui comunicat al Sanitas, astfel se urmărește ”branșarea sectorului privat la fondurile publice în detrimentul instituțiilor de stat care au obligația constituțională de a asigura Dreptul la sănătate al populației”.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum și furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.