România înregistrează aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în rândul persoanelor rezidente în centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, faţă de procente semnificativ mai mari din alte ţări, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
Potrivit documentului citat de Agerpres, în perioada stării de urgenţă MMPS a dispus, prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), şi măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19 în sistemul de asistenţă socială şi de protecţie a copilului, începând din data de 10 martie 2020.
„Măsurile excepţionale luate de România în acest domeniu, cum ar fi decizia de prevenţie şi izolarea la locul de muncă al angajaţilor din toate centrele rezidenţiale, au făcut să înregistrăm procente semnificativ mai mici faţă de alte ţări. Astfel, România înregistrează aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în rândul persoanelor rezidente în centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, faţă de procente semnificativ mai mari din alte ţări”, subliniază documentul citat.
În centrele rezidenţiale, 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv 122 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în timp ce 1,15% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectaţi cu noul coronavirus, respectiv 657 persoane, dintre care 17 copii. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. Pe de altă parte, există 360 de angajaţi infectaţi şi s-au înregistrat 2 decese, dar sunt şi 436 de beneficiari vindecaţi.
Principalele judeţe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistenţă socială şi protecţie a copilului sunt Suceava, Galaţi, şi Neamţ.
„Amintim că pentru plata cheltuielilor cu alocaţia de hrană şi indemnizaţia de cazare pentru personalul aflat în izolare preventivă la locul de muncă din serviciile sociale publice şi private de tipul centrelor rezidenţiale MMPS a propus, iar Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Consiliilor judeţene şi al Consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu suma de 15.638 mii lei, din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020”, menţionează MMPS
Pentru a-şi proteja angajaţii, conducerea MMPS a luat o serie de măsuri, de la decalarea programului de muncă şi măsurarea temperaturii la intrarea în instituţie şi până la facilitarea muncii de la domiciliu pentru persoane cu probleme medicale sau de peste 65 de ani şi asigurarea de echipamente de protecţie (măşti, mănuşi, dezinfectant).