Agenția Europeană pentru Medicamente respinge necesitatea autorizării de urgență a vaccinului anti-COVID-19

Noul director executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a declarat, recent, că în timp ce viteza este esențială în autorizarea vaccinurilor anti-COVID-19, „siguranța este prioritatea numărul 1”.

„Aceste vaccinuri vor fi administrate milioanelor de persoane din UE și suntem foarte conștienți de responsabilitatea uriașă pe care o avem pentru ca recomandările să fie corecte, pentru a proteja populația europeană”, a mai specificat reprezentantul EMA, citat de publicația Politico.

Oficialul EMA a menționat că agenția este „conștientă” de deciziile adoptate de Marea Britanie și Canada referitoare la procesul rapid de a aproba vaccinul BioNTech / Pfizer. SUA ar putea urma exemplul în cursul zilei de vineri.

Emer Cooke a subliniat că astfel de autorizații de urgență sunt „pentru utilizarea temporară” a vaccinurilor fără licență. Astfel, autoritățile de reglementare vor emite o autorizație numai atunci când datele dovedesc că beneficiile unui vaccin depășesc riscurile posibile, în urma a două evaluări științifice independente care sunt apoi confirmate de un comitet științific cu reprezentanți din toate statele membre ale UE.

„Aceasta este procedura de reglementare prevăzută în legislația europeană pentru a ne permite să accelerăm aprobarea”, a afirmat directorul executiv al EMA.

EMA va ajunge la o decizie la data de 29 decembrie cel târziu pentru vaccinul BioNTech/Pfizer vaccin și la data de 12 ianuarie pentru vaccinul Moderna.

În ceea ce privește datele de siguranță și eficacitate a vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna, acestea „arată foarte promițător”, dar autoritățile de reglementare nu au văzut rapoartele de „efecte adverse care ar putea fi motiv de îngrijorare”, a mai remarcat oficialul EMA, citat de publicația Politico.

EMA organizează o reuniune publică, vineri, 11 decembrie 2020, pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale UE pentru aprobarea vaccinurilor COVID-19 și rolul agenției în dezvoltarea, evaluarea, aprobarea și monitorizarea siguranței acestora.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.