COVID-19: Campania de vaccinare în Israel, devansată cu o săptămână. Cine are prioritate

Campania de vaccinare masivă împotriva noului coronavirus a demarat, duminică, în Israel, cu personalul sanitar din spitale şi cu preşedintele ţării, Reuven Rivlin, care a dorit să fie printre primii vaccinaţi, pentru a genera încredere în rândul populaţiei, relatează EFE.

„Când mergi să te vaccinezi, ai grijă nu doar de propria sănătate, ci şi de sănătatea celor care te înconjoară”, a spus preşedintele Rivlin, care s-a vaccinat la spitalul Hadassah din Ierusalim, asigurând că acest pas „va ajuta lumea să revină la normalitate, la reactivarea economiei şi la uşurarea presiunii uriaşe” asupra sistemului sanitar.

Vaccinarea preşedintelui urmează celei a premierului ţării, Benjamin Netanyahu, care, sâmbătă, a devenit primul israelian care s-a vaccinat împotriva COVID-19, pentru a elimina îndoielile şi a încuraja restul cetăţenilor să-i urmeze exemplul.

În afară de personalul sanitar, a cărui vaccinare se va încheia săptămâna viitoare, se prevede să fie vaccinaţi şi primarii din toate localităţile ţării, în timp ce mai mulţi miniştri ai Guvernului vor primi vaccinul în cursul zilei de duminică.

Începând de luni se aşteaptă să fie aplicate primele doze rezidenţilor din căminele de bătrâni, personalului îngrijitor şi persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Aceştia vor fi urmaţi de persoanele din categoriile de risc şi cu patologii preexistente, după care va veni rândul populaţiei generale, cu excepţia minorilor sub 16 ani, femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează, cei cu alergii acute şi cei care s-au vindecat de COVID-19.

Israel, o ţară cu aproximativ 9 milioane de locuitori, a primit sute de mii de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer (între 500- 600.000, potrivit ziarului Haaretz) şi urmează să primească alte patru milioane de doze până la sfârşitul lunii decembrie.

Campania de vaccinare din Israel trebuia să înceapă iniţial pe 27 decembrie, dar a fost devansată cu o săptămână. Primele doze de vaccin au ajuns în urmă cu o săptămână, obiectivul fiind administrarea unui număr de 60.000 de doze în fiecare zi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.