COVID-19: Caravană mobilă pentru radiografii, trimisă de Institutul ”Marius Nasta” la Timișoara

Punte între spitale în lupta împotriva COVID-19: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta București a trimis către Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara una dintre caravanele folosite în proiectul național de screening al tuberculozei, pentru a putea face radiografii pacienților care se prezintă la unitatea medicală – măsură ce se înscrie în eforturile de limitare a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.

Caravana trimisă de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este dotată cu aparatură de radiologie de înaltă performanță și este operată de personalul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, care a făcut deja training în acest sens, se arată într-un comunicat de presă al institutului.

Unitatea mobilă este amplasată lângă punctul extern de triaj de la Unitatea Primiri Urgențe a spitalului timișorean, iar personalul din caravană va prelua pacienții care primesc indicație pentru realizarea de screening pulmonar imediat după efectuarea triajul epidemiologic.

„Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a răspuns afirmativ solicitării venite din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, deoarece considerăm că solidaritatea în domeniul sănătății este extrem de importantă, cu atât mai mult în această perioadă. Caravana include un aparat performant de radiografie, pe care a fost instalat un software nou, dezvoltat în România, care utilizează inteligența artificială și care a fost adaptat pentru scoring-ul pacientului infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2, știut fiind faptul că afectarea pulmonară este frecventă la acești pacienți. Menționez că în prezent și în cadrul Institutului „Marius Nasta” examinarea cazurilor suspecte de COVID-19 este efectuată tot în cadrul unei caravane mobile, pentru a asigura un circuit complet separat al acestor pacienți față de cel al cazurilor pneumologice fără suspiciune de COVID-19”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler.

Managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, dr. Raul Pătrașcu, a precizat la rândul său: „Prin solicitarea acestei caravane am dorit să oferim un mijloc în plus de protecție a pacienților și personalului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, precum și să facilităm o preluare și un management cât mai eficiente ale cazurilor de COVID-19. Caravana a fost instalată lângă cortul de triaj din zona Unității de Primiri Urgențe a unității medicale. Din punctul de vedere al circuitului, pacienții ajung în cortul unde are loc un prim triaj clinic și epidemiologic. Cei care nu se încadrează în definiția de caz pentru COVID-19 sau nu prezintă simptome respiratorii sunt trimiși apoi pentru a li se face radiografie în caravana trimisă de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Astfel, prin realizarea de radiografii se permite identificarea unor eventuale modificări la nivel pulmonar care ar putea sugera un caz de persoană infectată cu SARS-Cov-2 asimptomatică și se realizează mult mai eficient gestionarea acestor pacienți în consecință, în funcție de normele, reglementările și protocoalele în vigoare”.

Diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2 poate fi confirmat doar în baza analizelor de laborator, iar metoda cu cea mai mare acuratețe este tehnica de testare RT-PCR, care identifică materialul genetic al virusului în probele prelevate. În ceea ce privește imagistica medicală, însă, radiografiile pot permite detectarea leziunilor pulmonare provocate de virus cu simptomatologie clinică sugestivă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.