Valeriu Gheorghiță: COVID-19 are o evoluție imprevizibilă la persoanele cu diabet. Recomandarea de vaccinare este foarte clară

Pacientul cu diabet zaharat este extrem de vulnerabil nu doar pentru infecția cu SARS-CoV-2, ci există o legătură între rezultatul și evoluția nefavorabilă a bolilor infecțioase la pacientul diabetic, a declarat, duminică, Col. șef lucr. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

“În România, dintre cele peste 51.000 de persoane care au decedat ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2, peste 93 la sută dintre ele erau persoane care aveau cel puțin o boală cronică asociată. În 71 la sută, această boală era de cauză cardio-vasculară, iar  în proporție de peste 30 la sută era vorba despre diabet zaharat. Cred că nu există boală infecțioasă despre care să știm că nu evoluează nefavorabil sau cu un risc mai mare de mortalitate la pacientul diabetic“, a precizat Col. șef lucr. dr. Valeriu Gheorghiță.

Recomandarea de vaccinare anti-COVID-19 este foarte clară în cazul pacientului diabetic, a subliniat președintele CNCAV.

“Există această părere sau opinie în rândul persoanelor care au boli cronice multiple că sunt atât de bolnavi încât riscul vaccinării este foarte mare. Aș vrea să demontăm această idee greșită, pentru că tocmai persoanele care au foarte multe boli cronice asociate sunt persoane care au nevoie de vaccinare, întrucât, în cazul infecției cu SARS-CoV-2, evoluția are o probabilitate crescută să fie nefavorabilă și să fie asociată cu o formă gravă de boală. Printre motivele nevaccinării se numără această frică de a nu apărea o serie de complicații după vaccinare. Este o teamă legitimă, o înțelegem, pentru că pacientul cu diabet este supus unor riscuri de complicații prin natura bolii. Trebuie specificat, însă, foarte clar, că nu s-au observat probleme suplimentare de siguranță la persoanele cu diabet, față de ceea ce știm în profilul de siguranță al vaccinurilor. Cu siguranță că dezinformarea și expunerea la informații false, eronate au amplificat teama persoanelor cu diabet. Sunt persoane care se chinuie de ani de zile cu regim, cu cu un stil de viață cât mai sănătos, cu o complianță la tratament pe termen lung  și atunci sunt persoane care nu vor să riște nimic. Trebuie să înțelegem că riscul de contractare a bolii este mult mai mare, iar riscul de evoluție nefavorabilă și de complicații prin COVID-19 este semnificativ mai crescut. Dacă ne uităm la beneficiile vaccinării, vedem că o persoană vaccinată are de 20 de ori un risc mai redus de deces, de 10 ori un risc mai mic de a ajunge în spital și de cel puțin cinci ori un risc mai redus să se infecteze. Persoana cu diabet nu are un risc suplimentar în urma vaccinării, dimpotrivă. Boala COVID-19 are o evoluție imprevizibilă la persoanele cu diabet“, a explicat Col. șef lucr. dr. Valeriu Gheorghiță.

Nu de puține ori, persoane care s-au infectat cu SARS-Cov-2 au fost diagnosticate cu diabet în momentul în care s-au prezentat la spital, a mai spus Col. șef lucr. dr. Valeriu Gheorghiță.

Declarațiie au fost făcute în cadrul conferinței de presă online „Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.