Baia poate fi un mediu în care se transmite noul coronavirus SARS-CoV-2, astfel că dezinfectarea și curățarea acesteia în mod corect este foarte importantă. În aceste condiții, CNN publică un ghid de curățare a băii pentru a reduce, pe cât posibil, riscurile.
Când vă pregătiți să curățați baia, începeți prin a vă asigura că vă spălați pe mâini. Dacă folosiți dezinfectanți, asigurați-vă că sunt de bună calitate. Pe site-ul US Environmental Protection Agency se află o listă cu produse care distrug virusurile relativ rezistente.
Pe ce trebuie să ne concentrăm?
Este important să ne concentrăm pe zone pe care le atingem des, precum întrerupătoarele, clanțele și zona chiuvetei. O atenție deosebită trebuie acordată și dușurilor, perdelelor de duș și toaletelor.
Nu trebuie să uităm, însă, nici de uscătoarele de păr, periuțele de dinți, aparatele de ras, etc. Este important ca atunci când curățăm aceste aparate să nu uităm să le scoatem din priză.
Cât lăsăm detergenții să acționeze?
Aceasta este una dintre situațiile în care merită să fim extrem de atenți, deoarece picături capabile să răspândească virusul pot ajunge oriunde în baie. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Applied Microbiology a arătat că particulele și picăturile pot ajunge până la o distanță de aproape doi metri atunci când tragem apa cu capacul de la toaletă ridicat.
După ștergerea suprafețelor dure, precum chiuvete sau blaturi, trebuie să te asiguri că acestea rămân ude 3-5 minute. American Cleaning Institute recomandă să lași suprafețele să se usuce singure de detergent, după care să le limpezești cu apă. Astfel, produsele de curățenie au timp să acționeze și să omoare virusurile sau bacteriile.
De asemenea, este important să urmăm întocmai instrucțiunile de pe produse.
Ce facem dacă un membru al familiei este bolnav?
Dacă un membru al familiei sau un coleg de apartament prezintă simptome de COVID-19, este important să aibă baia sa, separată. Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că persoana cu simptome curăță atent toate suprafețele pe care le-a atins după ce folosește baia, potrivit CDC.
Dacă persoana simptomatică se simte prea rău să curețe, o persoană sănătoasă trebuie să facă acest lucru. Așteptați, însă, cât puteți de mult înainte de a intra în baie după o persoană care prezintă simptome de COVID-19 și purtați mască ș mănuși atunci când faceți curat. Dacă masca este de unică folosință, aruncați-o, împreună cu mănușile, imediat ce terminați curățenia. Dacă nu, spălați-o. De asemenea, spălați hainele imediat după curățenie.
Din păcate, aceasta ar putea să nu fie o opțiune dacă persoana simptomatică are nevoie de ajutor atunci când folosește baia. ”Este posibil să trebuiască să ajutați persoana bolnavă să folosească baia. Puteți desemna o singură persoană din familie care să facă acest lucru și să stabiliți o rutină”, a explicat Dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase la
Vanderbilt University Medical Center.
Dacă stați în preajma unei persoane care prezintă simptome de COVID-19, trebuie neapărat să vă protejați, cel puțin cu o mască, a adăugat el.
Protejați-vă dacă ajutați un membru bolnav al familiei
Pe lângă mască, Schaffner a recomandat purtarea mănușilor și a unui halat sau un articol de îmbrăcăminte similar peste haine, atunci când ajutați o persoană bolnavă să ajungă la baie.
”Urmăriți persoana, vedeți ce atinge și dezinfectați”, a adăugat el, subliniind că o atenție deosebită trebuie acordată toaletei.
Ca măsură suplimentară de precauție, Schaffner a recomandat aruncarea șervețelelor sau cârpelor cu care dezinfectăm într-o pungă de plastic închisă, înainte de a le arunca la gunoi.
Este important ca după curățenie sau după ce ajutăm un membru bolnav al familiei să ne schimbăm.
Dacă stăm cu cineva care prezintă simptome de COVID-19, trebuie să le spălăm prosoapele sau hainele separate.
În cazul prosoapelor, perdelelor de duș și altor materiale textile din baie, autoritatea americană pentru controlul bolilor transmisibile, CDC, recomandă spălarea lor respectând instrucțiunile producătorului, însă cu cea mai caldă apă posibil.
Săpunul poate funcționa mai bine decât produsele dezinfectante
”Deja știm cu toții că virusurile, inclusiv noul coronavirus, poate supraviețui un timp pe suprafețe – ore sau chiar zile – ceea ce înseamnă că trebuie să facem curat tot timpul”, a afirmat dr. Sanjay Gupta, corespondent CNN pe probleme medicale. Acest lucru devine complicat în condițiile în care aceste produse nu se găsesc în cantități suficiente în magazine. Însă cu toții avem săpun acasă sau, când se termină, se găsește mai ușor la supermarket. Iar vestea bună? ”Muți oameni de știință spun că este o alternative mai bună”, a explicat dr. Gupta.
Și există dovezi științifice care arată acest lucru: Noul coronavirus este protejat de o membrană lipidică, grasă, care e cumva similară spumei care se formează atunci când ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Pentru că legăturile chimice ale membranei care înconjoară virusul nu sunt atât de puternice, ele pot fi distruse de substanțele din săpun, care au și efect degresant. Altfel spus, săpunul descompune membrana virusului și, astfel, acesta nu poate supraviețui.
Terminați curățenia corect
Terminarea corectă a curățeniei este crucială. Dr. Gupta a explicat că nu este obligatoriu să folosești mănuși la curățenie, însă, dacă o faci, trebuie să le îndepărtezi fără a le atinge partea exterioară. După ce le arunci, trebuie să te speli din nou pe mâini cu apă și săpun.