COVID-19: Încă o alertă a României de măști neconforme, validată de RAPEX

Încă o notificare a României, în ceea ce priveşte alertele de măşti neconforme de pe piaţă, a fost validată de Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene – RAPEX. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit unui comunicat al ANPC, în urma verificărilor realizate în piață, 10.000 de măști din această categorie au fost oprite de la comercializare, la jumătatea lunii noiembrie.

„Îi asigurăm încă o dată pe consumatori că sănătatea și drepturile lor sunt protejate de instituția noastră permanent. Direcția de Control și Supraveghere Piață a ANPC realizează acest lucru direct, în mod deosebit în condițiile acestui an marcat profund de criza sanitară globală. Iar faptul că nu mai puțin de 18 alerte de măști neconforme de pe Sistemul RAPEX al Uniunii Europene vin din partea României, până în acest moment, certifică acest lucru.” a declarat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.

Potrivit alertei, măștile, care au ca țară de origine China, poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant. „În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alertă.

ANPC îi avertizează pe operatorii economici ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.