COVID-19: La Centrul de Transfuzie Sangvină București a fost instalat un echipament pentru colectarea de plasmă umană

La Centrul de Transfuzie Sangvină București a fost instalat primul dintre echipamentele pentru colectarea de plasmă umană în vederea tratării pacienților infectați cu noul coronavirus. Echipamentele sunt donate de către o companie specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale de ultimă generație.

„Este primul pas pe care-l face România pentru terapia cu plasmă de la convalescenți. Cu ajutorul acestui echipament și al kiturilor aferente, se va colecta plasmă de la pacienții deja vindecați de COVID-19, iar această plasmă va fi apoi transfuzată actualilor pacienți, pentru a-i ajuta să lupte cu boala”, a afirmat Florin Hozoc, directorul general al companiei care a făcut donația. 

Acesta a remarcat faptul că sistemul de sănătate din România reușește astfel să ofere tratamente de nivel mondial aproape în același timp cu sistemele de sănătate din cele mai dezvoltate țări ale lumii. „E o dovadă clară a beneficiilor pe care le poate aduce pacienților români colaborarea dintre mediul privat și sistemul public de sănătate”, a adăugat Florin Hozoc. 

El a reafirmat faptul că această donație va fi suplimentată prin oferirea utilizării gratuite a încă 14 echipamente similare pentru 14 județe din România. Astfel, la sfârșitul săptămânii viitoare, în 17 capitale de județ și în municipiul București se va putea efectua terapia cu plasmă de la convalescenți pentru salvarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Donația de astăzi către Centrul de Transfuzie Sanguină București s-a făcut în baza unui contract de sponsorizare, specialiștii companiei donatoare angajându-se de asemenea să instruiască personalul din cadrul centrului și să acorde asistență tehnică pentru asigurarea funcționării permanente a echipamentului.  

Pe lângă Centrul de Transfuzie Sanguină București, beneficiază acum de donații – conform protocolului dintre companie și Ministerul Sănătății – și centrele județene de transfuzie din Timișoara și Iași, precum și centrul județean din Piatra Neamț, unde echipamentele de plasmafereză se instalează tot în aceste zile. Cu ajutorul echipamentelor și kiturilor oferite vor putea beneficia de tratamente salvatoare de vieți între 4.000 și 12.000 pacienți COVID-19. 

Colectarea și apoi donarea de plasmă se vor face pe baza protocoalelor stabilite de Ministerul Sănătății, urmând ca centrele de transfuzie să colaboreze cu spitalele ce tratează pacienți COVID-19 din localitățile respective. 

În ultimele săptămâni, țări precum SUA, Germania, Italia, Franța, Japonia, Coreea de Sud, Olanda, Suedia sau Elveția au început să folosească experimental terapia cu plasmă de la convalescenți în combaterea COVID-19, în urma cercetărilor preliminare și a opiniilor unor prestigioși specialiști în sănătate, care indicau eficiența acestei soluții medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.