Un site realizat în parteneriat cu Guvernul României este dedicat informării populației în privința pandemiei Covid-19. Pe lângă măsurile de siguranță care trebuie aplicate, sunt prezentate și sfaturi pentru părinți care în această perioadă sunt nevoiți să își țină copiii în casă.
Cemafac.ro este un ghid care conține regulile de bază recomandate de autorități de la care este indicat să nu ne abatem în această perioadă, dar și informații asupra impactului situației de urgență asupra copiilor și cum ar trebui părinții să le explice situația în care ne aflăm.
Sfaturi pentru părinți
Nu toți copiii și adolescenții răspund la stres în același mod. De aceea, există posibilitatea ca unii copii să își schimbe comportamentul în această perioadă. Cei mici pot plânge excesiv, fapt care arată iritarea lor, dar este posibil și să fie triști, să aibă o alimentație nesănătoasă, performanțe slabe, dificultate în menținerea atenției și a concentrării, să evite activitățile care le făceau plăcere în trecut sau să aibă dureri inexplicabile. În aceste condiții, se recomandă parinților să-și facă timp să discute cu copilul despre epidemie și să-i răspundă la întrebări într-un mod pe care să-l poată înțelege. De asemenea, copilul sau adolescentul trebuie să primească asigurarea că este în siguranță și trebuie învățat cum să procedeze în situații de stres. Limitarea expunerii familiei la știri despre evenimente, inclusiv cele de pe social media este recomandată.
Menținerea unui ritual zilnic este importantă. Este necesar un program dedicat studiului, fără a fi ignorate momentele de relaxare sau divertisment.
De asemenea, este important ca părintele să fie un model pentru copil prin luarea de pauze, odihnă suficientă, să facă mișcare și să aibă o dietă echilibrată. Păstrarea contactului cu familia și prietenii este importantă.
Reacțiile copiilor în condiții de stres
Reacțiile obișnuite, ca urmare a situațiilor de stres, se vor diminua cu timpul, în cazul majorității copiilor. Copiii care au fost direct expuși la dezastre pot trece, din nou, prin stări de supărare; pot reveni comportamente legate de eveniment, dacă aceștia văd sau aud lucruri care să le reamintească de ceea ce s-a întâmplat. Dacă cei mici continuă să fie foarte afectați sau dacă reacțiile lor periclitează activitatea școlară ori relațiile cu ceilalți, părinții sunt sfătuiți să se adreseze unui specialist sau să discute cu cineva care are competențe în gestionarea nevoilor emoționale ale copiilor.
Copiii mai mari pot resimți supărare, furie sau teama de repetare a evenimentului. Ei se concentrează pe detaliile evenimentului și fie vor să vorbească despre acest lucru tot timpul, fie refuză total să vorbească.
Unii pre-adolescenți și adolescenți răspund la traume prin izbucniri. Pot ajunge să se comporte neglijent sau să apeleze la alcool sau la substanțe care pot da dependență. Alții se pot teme să iasă din casă, iar unii ar putea să reducă timpul petrecut cu prietenii lor, lăsându-se copleșiți de emoții intense, simțind că nu sunt în stare să vorbească despre ele.
Copiii cu nevoi speciale au nevoie de o atenție sporită. Aceștia ar putea să resimtă mai intens momentele de stres, îngrijorare sau furie, în comparație cu ceilalți copii. De asemenea, ei pot avea nevoie de încurajări suplimentare, de mai multe explicații și confort emoțional.