COVID-19: România are o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi. De ce nu o atingem?

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marți, după ședința de la Ministerul Sănătății, că țara noastra are o capacitate de 53.000-54.000 de teste COVID-19.

Premierul a precizat că nu atingem acest număr, deoarece testarea urmează anumite reguli, cele stabilite în definiția de caz, capacitatea de recoltare este limitată sau nu sunt solicitări.

”Noi avem o capacitate de testare, astăzi, pe aparate de tip Real Time PCR, de peste 50.000. Avem 53.000-54.000. De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce privește capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian”, a declarat premierul.

“Pe definiție de caz, întotdeauna numărul de teste este stabilit în funcție de situațiile în care se face testarea. Și există foarte mulți care preferă să se testeze contra-cost, nefiind în situația definiției de caz. Nu pot fi considerate persoane pozitive persoanele de contact. Reglementarea legală este evidentă și o știe toată lumea: trebuie să intre în izolare la domiciliu o perioadă de 14 zile. Și DSP, și Serviciul de Ambulanță acceptă testarea doar dacă persoana care apelează se află într-una dintre situațiile stabilite de definiția de caz. Lucrurile sunt foarte simple, foarte clare”, a mai precizat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.