Sunt vasele de sânge afectate în COVID-19 la copii? Răspunsul specialistului

În urma observațiilor făcute asupra mecanismului de acțiune a virusului SARS-CoV-2 s-a putut observa, pe lângă afectarea plămânilor, și o afectare a vaselor de sânge, la nivel de endoteliu. O astfel de afectare poate fi mai mare sau mai mică și poate varia de la o persoană la alta, de la un teritoriu vascular la altul, în funcție de agresivitatea cu care acționează virusul.

Afectare a vaselor de sânge există inclusiv în cazul persoanele infectate, dar asimptomatice, și la copii, dar nu la fel de mare ca în cazul unui simptomatic, cu o formă agresivă a bolii, spune prof. dr. Maria Dorobanțu, șef Secție II Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență București.

”La asimptomatici și la copii afectarea vaselor de sânge există, dar într-o proporție mică și într-o formă neagresivă. Însă vasele acestea pot fi afectate și de alte boli, cum ar fi diabet, hipertensiune, insuficiență cardiacă, insuficiență renală mai ales cei dializați. Astfel, dacă se suprapune peste ceea ce ei aveau în mod obișnuit și o agresiune dată de această infecție virală, o agresiune uneori masivă, atunci sigur că totul capătă un aspect foarte sever. Prin urmare, copiii sau persoanele mai tinere care n-au comorbidități și sunt infectate – dar de precizat că nu toți sunt feriți de forme severe de boală, atenție, depinde de cât de intensă e infectarea – aceștia pot fi vectori de transmitere a bolii”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, șef Secție II Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență București.

Prof. dr. Maria Dorobanțu a vorbit și despre infectarea cu SARS-CoV-2 la copii.

”Nu sunt feriți nici copiii de a se infecta. Însă numai dacă ar fi testați în masă s-ar putea vedea că și ei au sau nu acest virus. Să nu uităm că în general copiii, prin vaccinările în timpul primei copilării, au o imunitate mai bună și pot, de asemenea, ori să nu fie infectați adică să nu se producă până la capăt infectarea cu virus ori pur și simplu să nu facă deloc forme de boală, decât foarte rar. Deci să fie asimptomatici. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm copiii”, a mai precizat șeful Secției II Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București.

Cât despre o posibilă infectare a celor mici și eventuale sechele pe termen lung, medicul cardiolog crede că cei mici nu vor rămâne cu sechele, dacă nu au făcut o formă de boală severă, cu lezări endoteliale.

”Pe viitor nu au sechele, dacă nu au făcut forme de boală ceea ce înseamnă manifestarea acestei agresiuni date de virus pe vase. Nu au urmări ulterioare. Numai cei care au făcut boala, și aici nu mă refer strict la copii, care au risc de a face microtromboze pe vase, indiferent de teritoriul în care se află vasele acelea intens alterate, deci unde este manifestarea severă, aceștia dacă nu sunt tratați, mai ales cei care ori au formă severă ori care refuză să fie tratați, pot avea sechele pe viitor. Și ce sechele vor urma pentru cei care au făcut boala nu știm încă pentru că nu ne-am mai confruntat până acum cu boala. Nu cunoaștem aceste sechele, dacă vor exista și cum se vor manifesta. Sigur pe plămân vor exista astfel de sechele, adică pacienții vor fi predispuși la insuficiență respiratorie ulterioară dacă au avut o formă severă de pneumonie. Nimeni nu poate să spună de pe acum dacă acel grup de oameni va avea un anumit tip de evoluție sau altul. E greu de spus. Asta înseamnă urmărire de cel puțin câțiva ani a celor care au fost infectați, cu sau fără simptome”, a menționat prof. dr. Maria Dorobanțu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.