A fost aprobată creșterea bugetului aprobat trimestrial pentru decontarea medicamentelor

La 20 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se asigură  o creștere a bugetului aprobat trimestrial (BAT)  aferent  medicamentelor  suportate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății.

 

O măsură necesară

 

Astfel, începând cu trimestrul IV al anului 2018 și până la data de 31 decembrie 2019,  prin aplicarea indicilor de inflație calculați pe perioada 2012 – 2017 de către Institutul Național de Statistică, valoarea BAT va fi de 1,595 miliarde lei. Valoarea BAT din anul 2012 până în prezent a fost de 1,515 miliarde lei. Asta înseamnă o creștere cu 80 de milioane lei a bugetului pentru medicamente decontate.

De asemenea, ordonanța de urgență aprobată la 20 decembrie prevede actualizarea anuală a BAT raportat la indicele de inflație începând cu anul 2020.

„Această măsură era asolut necesară în condițiile creșterii consumului de medicamente și a necesității asigurării continuității tratamentelor pentru pacienți. Prin majorarea BAT se asigură predictibilitatea taxei clawback și menținerea acestei contribuții la un nivel sustenabil pentru producătorii de medicamente”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

 

O soluție temporară?

 

Însă producătorii de medicamente susțin că această măsură nu va stopa decât temporar creșterea taxei clawback, deoarece adaosurile comerciale sunt suportate tot de producători.

„Astăzi în şedinţa de Guvern se aprobă începând cu T1 din 2019 suplimentarea bugetului aprobat trimestrial (BAT) pentru decontarea medicamentelor cu circa 80 milioane lei, de la 1,515 miliarde lei la 1,595 miliarde lei. BAT a fost astfel ajustat cu inflaţia pentru perioada 2011-2017. Altfel spus, s-au adăugat la nivelul anului 2019 circa 320 milioane lei, deşi în perioada 2017-2018 au fost adăugate pe lista de medicamente gratuite încă 60 de molecule care vor genera un consum suplimentar de circa 1,5 miliarde lei”, a declarat Dragoş Damian, CEO al companiei farmaceutice Terapia din Cluj Napoca. „Estimăm că taxa clawback va ajunge din nou la 27-28% în trimestrul doi al anului 2019”, a mai spus acesta.

Producătorii locali de medicamente susțin calculul diferențiat al taxei clawback în funcție de prețul medicamentelor, sau chiar eliminarea taxei clawback pentru medicamentele mai ieftine de 25 de lei. Ei au declarat în numeroase rânduri că aceasta ar fi singura opțiune prin care se poate stopa dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine, pentru care prețul de vânzare ajunge să fie mai mic decât costul de producție.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.