Criobopsia, o procedură unică utilizată în Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara pentru diagnosticarea cancerului de plămân

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara/ Facebook

Cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai ușor în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara, pneumologii de aici  folosind în acest sens o procedură unică în vestul țării: criobiopsia.

Aceasta este o metodă ultramodernă care asigură o diagnosticare corectă folosind țesut înghețat la -89 de grade Celsius, informează unitatea sanitară.

Aparatul prin intermediul căruia se realizează această procedură este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat, dintr-o anumita zonă și mai apoi extras. Dispozitivul folosește dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius.

”În primul rând, endoscopia bronșică cu criobiopsie este o metodă mai puțin puțin invazivă, bine tolerată, nedureroasă și rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, țesutul pulmonar extras după înghețare este mult mai mare decât cel obținut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar și la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, “piesa” este mult mai mare și astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat și se pot efectua mai ușor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, a declarat șef lucr. dr. Emanuela Vaștag, medic pneumolog școordonator Compartiment Endoscopie Bronșică Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Potrivit unității sanitare, dispozitivul ce realizează criobiopsia se folosește cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstițiale difuză (PID). Sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse.

”Criobiopsia se folosește cu succes în aceste pneumopatii interstițiale difuze. În unele cazuri diagnosticarea și clasificarea corectă a unei astfel de afecțiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate și a unor analize de laborator ci este necesară obținerea unor biopsii din periferia plămânului. Și atunci avem de ales între intervenția chirurgicală clasică și cea minim invazivă, prin înghețarea țesutului și extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit și pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronșii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numește dezobstrucție, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respirație normală. În același timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, a mai explicat șef lucr. dr. Emanuela Vaștag.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.