Cristal (Fab Lab): Costurile materiilor prime pentru producția unei viziere este de 20-30 de lei. Nu vindem nimic

Alexandru Cristal, coordonator proiecte Asociatia Fab Lab, care realizează gratuit viziere pentru medicii din țară, a spus pentru Sănătatea TV și Ro Health Review că nu se vinde nimic din ceea ce se produce, totul fiind oferit gratuit, dar îi încurajează pe doritori să doneze astfel încât producția să poată merge mai departe.

Costurile materiilor prime pentru producția unei viziere prin metoda de tăiere și printare 3D este 20 – 30 de lei, însă fără amortizarea imprimatelor.

Totodată, pentru o vizieră produsă într-un sistem foarte ieftin, costul s-ar ridica la maximum 10 lei pe bucată, iar ca să fie acoperită o cerere de 20.000 de viziere, donațiile ar trebui să se ridice la 200.000 de lei, potrivit lui Cristal.

Pe lângă costul cu materia primă, pentru ca cererea că fie acoperită, ar fi necesară și creșterea capacității de producție, o retehnologizare sau chiar un alt design, a adăugat reprezentantul Asociației Fab Lab.

Alexandru Cristal a spus că în prezent, capacitatea de producție este de 100 de viziere pe zi, iar cererea este de mii de bucăți.

Potrivit lui Cristal, până acum au fost realizate cu ajutorul tehnologiei 3D, 1.200 de viziere, dar în curând se va termina materia primă care nu există în țară.

Reprezentantul Asociației Fab Lab ne-a spus că furnizorii care importă vor reface stocurile între 10 și 16 aprilie, pe care le vor aduce din Europa.

Cristal a precizat că aceste viziere nu sunt avizate și nici omologate.

“Le donăm persoanelor fizice care le pot sau nu folosi mai departe. Avem oameni care plâng la telefon pentru că nu au elemente de protecție”, a spus Alexandru Cristal.

Până acum, s-au primit cereri de viziere de la Spitalul Colentina, Matei Balș, centrul de ambulanțe din Fălticeni și din București, farmaciști, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie” sau Colegiul Farmaciștilor.

“Comunitatea 3D trimite elementele 3 D printate la atelier, noi adăugăm placa de protectie și apoi o trimitem prin curier beneficiarilor. Incercăm să limităm accesul intermediarilor în atelier și a beneficiarilor ca să fim protejați (n.r. de infecția cu coronavirus)”, a spus  Alexandru Cristal.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.