Criterii clare pentru numărul de persoanele de pe listele medicilor de familie din rural, una dintre propunerile Avocatului Poporului în ceea ce privește contractul-cadru

Existența unor criterii clare de stabilire a numărului minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie în mediul rural. Este una dintre propunerile făcute de Avocatul Poporului în ceea ce privește contractul-cadru.

O altă propunere vizează eliminarea posibilității de încetare a contractului prin renunțare unilaterală de către reprezentantul legal al Casei de Sănătate pentru medicii de familie al cărui număr de persoane înscrise pe listele proprii se menține timp de șase luni la un nivel mai mic de 20% din numărul minim de persoane asigurate pe lista proprie.

”Am făcut niște propuneri concrete în ceea ce privește contractul-cadru care iscă destul de multe discuții în această perioadă. Voi enumera doar două, pe care noi le considerăm mai importante, în sensul includerii unor criterii clare de stabilire a numărului minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie în mediul rural pentru care se încheie contractul de furnizare de servicii medicale și eliminarea posibilității de încetare a contractului prin renunțare unilaterală de către reprezentantul legal al Casei de Sănătate pentru medicii de familie al cărui număr de persoane înscrise pe listele proprii se menține timp de șase luni la un nivel mai mic de 20% din numărul minim de persoane asigurate pe lista proprie”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului Ecaterina Mirea, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut ca temă prezentarea concluziilor Raportului privind lipsa medicilor de familie din zona rurală și din zonele defavorizate sau greu accesibile.

Ecaterina Mirea a făcut referire și la OUG 130/2020.

”O reglementare importantă pe care noi am reținut-o recent se referă la OUG 130/2020, în sensul acordării medicilor de familie posibilitatea de a accesa toate formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Prin prevederi legale actuale, cabinetele medicale individuale pot accesa doar microgranturi care, potrivit ordonanței amintite, sunt granturi directe în valoare de 2.000 de euro acordate sub formă forfetară, beneficiar de ajutor de stat considerat vulnerabil la riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2”, a mai subliniat adjunctul Avocatului Poporului.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.