PRIMER anunță o criză a medicamentelor fabricate în România. Iată care sunt cauzele

Criza a medicamentelor in Romania

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) anunţă pentru prima jumătate a anului 2020 o criză iminentă a medicamentelor fabricate în România din cauza creşterii taxei clawback şi a exploziei preţului materiilor prime fabricate în China ca urmare a epidemiei de Coronavirus.

„Deşi încă nu există sincope de aprovizionare, preţurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricaţia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum şi la mulţi excipienţi utilizaţi în procesul de fabricaţie”, a mai spus reprezentantul PRIMER.

Această creştere de preţuri va pune presiune pe siturile de fabricaţie din România, pentru că preţurile la medicamente sunt îngheţate din 2015 iar taxa clawback, în absenţa unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urca până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul 1 din 2020, susține reprezentantul PRIMER.

În acest context, PRIMER solicita partidele politice să nu ducă accesul pacienţilor la medicamente ieftine şi viitorul fabricilor de medicamente din ţară în dispută politica din prezent şi să acţioneze cu responsabilitate pentru a anticipa criza medicamentelor care ar putea începe din luna aprilie.

Formulă de compromis: plafomarea taxei clawback la 20%

Totodată, Damian a spus că a prezentat politicienilor „o formulă de compromis” pentru 2020 pentru taxa clawback, şi anume să accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară.

„O astfel de formulă de compromis nu va crea un deficit bugetar şi va permite continuarea producţiei în ţară a unor medicamente esenţiale pentru 8 milioane de romani, permiţând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criza materiilor prime din China”, a completat Directorul Executiv al PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară, respectiv AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM și ZENTIVA.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.