Crucea Roșie Română: A început Concursul Național de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților – „Nicolae Titulescu”

În perioada 8 – 10 decembrie (zi în care se aniversează și Ziua internațională a Drepturilor Omului), la București, se desfășoară Concursul Național de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților „Nicolae Titulescu”.

Devenit tradițional pentru aceasta perioadă, evenimentul este co-organizat de către Societatea Națională de Cruce Roșie din România alături de Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), Centrul de Drept  Internaţional Umanitar al Ministerului Apărării Naționale din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I, care asigură și secretariatul permanent al CNDIU, Înaltul Comisariat O.N.U. pentru Refugiați, și Societatea de Avocați Joy Legal & Business, Asociația SIMA iar, de astăzi, și de către Ministerul Justiției.

Anul acesta, Crucea Roșie Română va asigura și participarea Comitetului Internațional de Cruce Roșie, organizație internațională cu rol esențial în promovarea și aplicarea dreptului internațional umanitar, ce va sprijini pregătirea și participarea echipei câștigătoare a premiului „Maxima cum laudae” la un concurs internațional de drept umanitar și dreptul refugiaților.

Crucea Roșie Română: Concursul de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților „Nicolae Titulescu”, amploare națională

Potrivit reprezentanților organizației, competiția se adresează mediului academic, fiind principalul și singurul concurs la nivel național de diseminare a dreptului internațional umanitar și a dreptului refugiaților, prin raportare la drepturile omului, în rândul studenților și masteranzilor: „Ocazional, concursul dobândește dimensiune internațională prin participarea studenților din cadrul unor universități din Republica Moldova. Concursul reprezintă în același timp o platforma  inedită de colaborare între studenți și instituțiile co-organizatoare, prilej de familiarizare cu atribuțiile și funcțiile unor instituții, structuri sau organizații mai puțini familiare etapei de dezvoltare academică în care se regăsesc studenții” – se mai menționează într-o informare.

Tot vineri, începând cu orele 12.30, are loc  festivitatea de deschidere a Concursului de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților, la Universitatea Națională de Apărare Națională – Carol I, la Sala Senatului, instituție care se alătură co-organizatorilor concursului.

Anul acesta la concurs în cadrul celor două secțiuni ale concursului participă studenți de la  mai multe universități din  România precum Universitatea Națională de Apărare Carol I, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea București, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Babeș Bolyai – Facultatea de Științe politice, Universitatea București – Științe Politice în engleză, Universitatea Politehnică din Timișoara.

Concursul are propria pagină de facebook  și pagină de internet unde pot fi găsite informațiile despre fiecare ediție. Finala concursului va fi găzduită duminică, 10.12.2023, între orele 11.00 și 12.00 de către Ministerul Justiției, membru permanent al CNDIU și se va desfășura sub patronajul domnului Secretar de Stat Mihai Pașca.

La concurs vor participa în calitate de observatori – voluntari, elevi de liceu de la Colegiul Național Școala Centrală, Colegiul Romano – Catolic Sf Iosif din București,  International American School of Bucharest.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.