Cuba începe discuțiile cu OMS pentru recunoașterea vaccinurilor sale anti-COVID-19

Oficialii din Cuba demarează joi contactele cu experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în vederea recunoașterii vaccinurilor sale anti-COVID-19, Abdala şi Soberana 02.

Acest proces va ”facilita” comercializarea vaccinurilor în străinătate, a indicat un responsabil al grupului farmaceutic de stat BioCubaFarma, citat de AFP, informează Agerpres.

Potrivit Rolando Pérez, directorul departamentului ştiinţă şi inovaţie de la BioCubaFarma, specialiştii OMS vor examina ”siguranţa, imunogenicitatea (capacitatea de a declanşa producerea de anticorpi) şi eficacitatea (celor două vaccinuri) demonstrate în cursul studiilor clinice” realizate pe insulă.

Acesta a mai adăugat că procesul de omologare ”nu limitează comercializarea vaccinurilor în alte ţări, care intră sub incidenţa agenţiilor naţionale de reglementare”, ci ”va facilita intrarea lor pe piaţă în alte ţări, odată ce nevoile insulei vor fi acoperite”.

Reprezentantul OMS în Cuba, Jose Moya, a confirmat că ”o primă reuniune virtuală” între experţi la Havana, Geneva şi Washington va avea loc joi.

Vaccinurile cubaneze (Abdala, Soberana 02 şi Soberana Plus), nerecunoscute în acest moment de OMS, de altfel și primele din America Latină împotriva noului coronavirusului, se bazează pe o proteină recombinantă, aceeaşi tehnică pe care lucrează americanii de la Novavax şi francezii de la Sanofi.

Mai multe ţări, printre care Argentina şi Mexic, s-au arătat interesate să le achiziţioneze. Venezuela a semnat deja un contract de aprovizionare, iar Iranul produce doze de Soberana 02 pe teritoriul său, potrivit sursei citate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă cubanezi, Abdala şi Soberana 02 au o eficacitate de peste 90% în prevenirea apariţiei bolii cu simptome.

Cuba, confruntată cu o creştere semnificativă a cazurilor de COVID-19, a lansat o vastă campanie, unică la nivel mondial, pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani. În cadrul strategiei sale, Cuba vizează imunizarea a 92,6% din totalul celor 11,2 milioane de locuitori până în noiembrie.

În prezent, doar 38,5% dintre cubanezi sunt vaccinaţi, după un obiectiv stabilit la 70% pentru sfârşitul lunii august. Pentru a accelera procesul de vaccinare, Cuba a început să folosească şi vaccinul chinezesc Sinopharm.

Cuba numără 768.497 de cazuri, dintre care 6.523 de decese.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.