Cum împart statul și privatul sistemele de sănătate în Europa

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că vrea să reia discuțiile despre modul în care medicii își împart activitatea între instituțiile de stat și cele private. Oficialul are în vedere două modele de practică europeane

„În precum țări Austria, medicii lucrează liberi și la stat și la privat, model similar României. În Franța, pentru a încuraja medicii să rămână într-o singură instituție, s-a permis medicilor din spitalele publice să realizeze 25% din numărul de consulații și 50% din intervențiile medicale, în regim privat. Avantajul acestui tip de contracte este creștea venitului spitalelor publice. Deoarece pe acest tarif pe care îl ia medicul ăn privat, spitalul ia o redevență de 20-30%.”, a spus Victor Costache.

Ministrul Sănătății a spus că ne putem inspira și din modul în care sunt încheiate asigurările de sănătate în străinătate, pentru a obține mai multe fonduri în sănătate.

„Este modelul asigurărilor complementare, modelul mutualist fraco-elvețian, vrem să prezentăm un proiect în dezbatere la Palatul Parlamentului, în luna martie.  In România există așa numitele asigurări voluntare de spnătate. Din datele pe care le avem noi, sunt între 1,2 -1,3 milioane de abonați și trebuie ca aceste asigurări să fie centralizate, pentru a aduce un plus de fonduri în sistemul sanitar”, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.