Peste 35.000 persoane cu vârsta între 50 și 74 ani, având domiciliul în București sau Ilfov, au fost testate gratuit, pînă astăzi, cu testul FIT pentru depistarea precoce a cancerului colorectal și a leziunilor precanceroase în cadrul programului pilot de screening derulat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
Procentul testelor FIT pozitive este de 5,16%.
Un număr de 854 persoane au efectuat colonoscopie la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” în cadrul programului de screening ROCCAS II.
Pașii de urmat pentru a beneficia gratuit de testul FIT
COPAC informează că orice persoană cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani, cu domiciliul înscris în buletin în București sau Ilfov, poate face gratuit testul FIT, după cum urmează:
Pasul 1: urmărește anunțurile privind următoarele sesiuni de testare pe paginile COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice) și ROCCAS II.
Pasul 2: înscrie-te pentru testare.
Pasul 3: vino cu buletinul și primești kitul de testare FIT. Dacă vrei să primești testul FIT și pentru alte rude, vecini sau cunoștințe, poți veni cu buletinele lor sau copii după buletine și vei primi și pentru ei câte un kit de testare.
Pasul 4: testul FIT se face acasă, este neinvazi și nedureros. Este un test care se recoltează din scaun și evidențiază la nivel enzimatic sângerările care nu se văd cu ochiul liber.
Pasul 5: După recoltare, returnezi testul FIT în același loc de unde l-ai primit, iar proba merge la laborator. Între momentul recoltării probei și momentul returnării testului, poți păstra testul la rece, pe ușa frigiderului.
Pasul 6: Primești rezultatul testului. Dacă este negativ, este recomandat să repeți testul peste 2 ani. Dacă este pozitiv, vei fi întrebat dacă dorești să fii programat pentru colonoscopie sub anestezie, gratuită, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central. Un test pozitiv nu înseamnă un diagnostic de cancer, ci poate fi vorba despre polipi – care îndepărtați la timp, nu evoluează către cancer – hemoroizi etc.
Foto: COPAC