„Sute de copii mor anual în accidente de mașină pe șoselele din România, pentru că părinții nu conștientizează pericolele la care îi expun pe cei mici atunci când nu îi așază în scaune speciale și corespunzătoare vârstei lor, sau când nu folosesc centura de siguranță. Mai mult, unii părinți îi țin pe cei mici în brațe, pe locul din față
Siguranța copiilor în mașină NU este opțională!” – atenționează Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe într-o informare publică referitoare la faptul că niciun micuț nu poate decide ce este mai bine pentru el și este rolul și obligația părintelui să îl protejeze cu orice preț.
România, „fruntașă în Europa” în privința numărului de decese în rândul copiilor, victime ale accidentelor rutiere
Nu de puține ori observăm în trafic mașini în care copiii nu sunt așezați în scaune speciale, sau scaunele sunt poziționate incorect, crescând șansele ca cel mic să fie rănit grav în caz de accident: „Studiile arată că scaunele de mașină orientate cu spatele la direcția de mers reduc riscul de rănire cu până la 90-95%, iar cele orientate cu fața spre direcția de mers reduc riscul de rănire cu 60%” – avertizează instituția pe pagina sa de socializare.
Cum se folosește corect scaunul auto pentru copii
Porivit cadrelor SJU, scaunul micuțului trebuie aranjat, înainte de călătorie, după cum urmează:
- Scaunul trebuie așezat pe bancheta din spate, cât mai departe de un airbag activ
- Centurile acestuia trebuie strânse astfel încât să încapă doar un deget între centură și corpul copilului.
- În cazul scaunelor așezate cu fața la direcția de mers, centurile care ies din scaun trebuie să fie la nivelul sau deasupra umerilor.
- În cazul scaunelor așezate cu spatele la direcția de mers, centurile care ies din scaun trebuie să fie la nivelul sau sub linia umerilor.
- Legea spune că toți copiii cu înălțimea mai mică de 135 cm trebuie transportați în scaune auto speciale.
foto: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe