250 de medici din specialitățile diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă, nefrologie, neurologie, dermatologie, pediatrie, endocrinologie, reumatologie, chirurgie, pneumologie și medicină de familie au participat la Suceava la primul curs organizat în anul 2019 de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).
Tematica generală – „Diabetul zaharat și complicațiile lui, ucigașii silențioși ai omenirii” – a adus în prim-plan provocările în managementul clinic al diabetului zaharat. Un accent deosebit a fost pus pe complicațiile asociate boli, cele care provoacă o rată ridicată de mortalitate la nivel global.
Prof. dr. Romulus Timar, președintele SRDNBM, a transmis un mesaj de mulțumire și a vorbit despre scopul și rezultatele deosebite înregistrate la această manifestare. „Sunt onorat de numărul atât de mare de participanți prezenți la Suceava la acest eveniment. Acest lucru arată interesul larg acordat de medicii din această regiune în privința temelor susținute în cadrul evenimentului. De asemenea, este foarte important că în sală au fost mulți specialiști din diabet, am avut medici din specialități conexe pentru că unul dintre obiectivele societății prin organizarea acestor cursuri se referă la abordarea pluridisciplinară. Probabil, cursul de diabet de la Suceava a fost una dintre cele mai bune manifestări organizate de SRDNBM în ultimii ani.”
La rândul său, dr. Gabriela Crețeanu, coordonatoarea Centrului județean de diabet Suceava, a afirmat: „În calitate de organizator local, sunt bucuroasă că primul curs al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din 2019 a fost organizat la Suceava. Consider că temele dezbătute îi vor ajuta pe participanți în abordarea clinică a persoanelor cu diabet pe care le tratează. În programul științific, s-au regăsit teme de real interes, informații noi, relevante pentru dezvoltarea părții clinice a participanților. Printre temele abordate s-au numărat: importanța controlului glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2; boala renală diabetică – screening, diagnostic și opțiuni terapeutice; beneficiile cardiovasculare ale chirurgiei metabolice; managementul neuropatiei diabetice; diabetul zaharat și sarcina; impactul medicației antidiabetice asupra riscului cardiovascular”.
Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a vorbit în deschiderea Cursului SRDNBM. „Sunt prezenți aici cei mai importanți lideri din diabetologia românească și, de ce nu, din cea europeană și mondială, care garantează ținuta, calitatea și valoarea academică a primei ediții din 2019 a cursurilor Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Iată că diabetul zaharat nu mai este boala domnească de altă dată. Ea are o amploare extraordinară, cu consecințe deosebite.” Totodată, acesta a adăugat că prezența atât de mare la acest prim curs al SRDNBM constituie o „recunoaștere a activității Centrului de diabet de la Suceava, cu care ne mândrim că face parte din structura spitalului județean și, în același timp, o recunoaștere a aportului și felului în care a activat într-o perioadă destul de consistentă dr. Gabriela Crețeanu, căreia i se datorează înființarea acestui centru și care conduce cu un profesionalism deosebit și secția de diabet”.
Cursul SRDNBM de la Suceava face parte din platforma-program „O nouă perspectivă” a SRDNBM, care și-a propus abordarea la 360° a problematicii diabetului, axată pe creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet, prevenirea complicațiilor, implementarea de proiecte complexe de educație medicală continuă, proiecte dedicate susținerii dezvoltării profesionale a tinerilor medici diabetologi și sprijinirea dezvoltării cercetării științifice în domeniu.
Managementul evenimentului a fost asigurat de Sănătatea Press Group.
Ro Health Review este partener media al cursurilor SRDNBM.