Dăncilă: Achiziția de incubatoare va fi finalizată până la 15 septembrie

Achiziția a 1.170 de incubatoare va fi finalizată până la data de 15 septembrie. Este declarația făcută de premierul Viorica Dăncilă.  „Ulterior, vom demara livrările către spitale”, a adăugat Dăncilă. Totul vine la un an după ce a fost anunțat proiectul de dotare al maternităților.

Incubatoarele cumpărate acum vor fi folosite pentru dotarea tuturor unităților sanitare care au în structură secții de îngrijire nou-născuți, spune Viorica Dăncilă.

 

România, pe primul loc la mortalitatea infantilă în rândul țărilor din Uniunea Europeană

 

Proiectul de dotare al maternităților cu incubatoare a fost anunțat în august 2018. Secretarul de stat Tiberius Brădățan  declara în iulie, anul acesta, că întârzierea achizițiilor a fost generată de verificările realizate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, care a monitorizat fiecare pas din licitație. Suma maximă prevăzută pentru acest proiect este de 128,7 milioane lei.

România se află pe primul loc la mortalitate infantilă în rândul ţărilor din Uniunea Europeană. În același timp, țara noastră are doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. Potrivit datelor dintr-o analiză realizată de Salvați Copiii, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru copiii născuți înainte de termen. Totodată. incubatoarele standard cele mai vechi  din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977. Iar cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967. Dotările recente au provenit numai din donații.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.