De ce ne îngrășăm odată cu trecerea anilor: corpul își pierde capacitatea de a elimina grăsimea din locurile în care se depune

Grăsimea depusă pe talie este adesea primul semn al vârstei mijlocii. Dar oamenii de știință au descoperit în sfârșit de ce ne îngrășăm pe măsură ce îmbătrânim, în ciuda faptului că facem la fel de mult efort fizic. Potrivit cercetătorilor din Suedia și Franța, de vină este faptul că rata de eliminare a grăsimii din celulele adipoase începe să încetinească. Noul studiu ar putea duce însă la apariția unor medicamente noi care să țină sub control tendința de îngrășare la vârsta mijlocie.

 

Studiul care poate aduce soluții la tratarea obezității

 

Studiul a fost condus de academicieni de la Karolinska Institutet, Universitatea Uppsala din Suedia și de la Universitatea Lyon din Franța, care au observat 54 de adulți pe durata a 13 ani. Descoperirile, publicate în revista Nature Medicine, arată pentru prima dată procesele interne care determină îngrășarea la vârsta mijlocie.

În timpul studiului, toți participanții au prezentat scăderi ale procesării lipidelor din țesutul adipos, indiferent dacă au luat în greutate sau dacă au slăbit. Rezultatele au arătat că cei care nu au compensat acest lucru, consumând mai puține calorii, s-au îngrășat cu o cincime din greutatea lor corporală. Pe parcursul studiului, 15 participanți au luat în greutate, 19 au rămas la același număr de kilograme și 20 au pierdut mai mult de 7% din greutatea lor corporală. Dar chiar și cei care au pierdut în greutate sau au rămas la aceeași greutate au înregistrat o scădere a capacității lor de ardere a grăsimilor.

Potrivit autorilor studiului, acesta ar putea deschide calea găsirii unor noi metode de tratare a obezității. „Obezitatea și bolile legate de obezitate au devenit o problemă globală. Înțelegerea dinamicii lipidelor și a ceea ce reglementează dimensiunea grăsimii la oameni nu a fost niciodată mai relevantă”, a precizat Kirsty Spalding, una dintre cercetătoarele de la Karolinska Institutet.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.