De ce persoanele cu test negativ nu pot participa la anumite activităţi în localitățile cu incidența COVID peste 6 la mie. Explicațiile șefului DSU

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, luni seară, de ce persoanele cu test COVID negativ nu mai pot participa la anumite activităţi în localitățile în care se depășește rata de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 cazuri la mia de locuitori.

„Testatul, la momentul testării el este negativ, dar nefiind vaccinat, nefiind trecut prin boală, testatul este un vehicul foarte bun şi să se infecteze, şi să ajungă în terapie intensivă şi să ne încarce secţiile de terapie intensivă şi secţiile de terapie intermediară şi unităţile de primiri-urgenţe şi tot”, a declarat Raed Arafat.

”Testatul, doar la momentul testului este negativ, nu înseamnă că mai este negativ a treia zi”, a adăugat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că este vorba despre managementul riscului.

„Riscăm până la limită, nu riscăm maxim, nu riscăm totul. Dacă noi am acceptat, după 6 la mie, să păstrăm anumite activităţi deschise, care altădată le închiseserăm noi chiar de la 3 la mie, nu de la 6 la mie, am acceptat acest lucru păstrând riscul minim posibil. Din cauza asta, cei care sunt vaccinaţi, trecuţi prin boală, care sunt imuni, intră acolo, sunt într-o zonă de risc, dar asupra lor riscul este limitat. Intră unul testat, dacă participă mai mulţi acolo şi se infectează, poate că testul îl are de două zile şi este în a treia zi, deja, şi este pozitiv, nu avem de unde să ştim, rezultatul este altul, pentru că este persoană fără imunitate. Deci, asta este diferenţa între cele două categorii, vaccinat, trecut prin boală, care au imunitate şi testatul, care doar la momentul testului a fost negativ. Nu înseamnă că şi la treia zi este negativ, dar e un risc asumat”, a precizat șeful DSU.

”Şansa să te infectezi dacă eşti vaccinat este de cinci ori mai mică decât dacă eşti nevaccinat. Persoanele vacciate au imunitate. Chiar dacă se infectează au şansă de 11 ori mai bună să nu ajungă în ATI. Fac forme uşoare. Testatul este negativ, dar, nefiind vaccinat sau trecut prin boală este un vehicul foarte bun şi să se infecteze şi să facă forme grave”, a mai precizat șeful DSU.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.