De ce recidivează dependenții de heroină – studiu

Oamenii de știință cred că au descoperit motivele pentru care recidivează utilizatorii de heroină, lucru care ar putea schimba total datele luptei cu această epidemie la nivel global. Un nou studiu, realizat pe rozătoare, a descoperit că heroina reduce nivelurile unei proteine necesare creierului pentru formarea și menținerea sinapselor. Scăderea nivelului acestei proteine, cunoscute sub numele de drebrină, afectează sistemele de recompensă și plăcere ale creierului, iar dependenții își doresc să folosească din nou drogul. Echipa de cercetători de la Universitatea Buffalo din New York spune că rezultatele studiului ar putea duce în cele din urmă la apariția unor terapii bazate pe medicamente care să vizzeă nivelurile de drebrină și să prevină astfel recidiva.

 

Dependența de droguri, în creștere în Statele Unite

 

În Statele Unite, drogurile și opioidele pe bază de prescripție medicală sunt din ce în ce mai folosite, iar lucrurile doar se înrăutățesc de la an la an.

Tratamentele pentru cei care își revin după dependență include asistența psihosocială și medicală și folosirea unor medicamente precum metadona și buprenorfina, care ajută oamenii să-și reducă sau să renunțe la consumul de heroină sau alte opiacee. Doar că, dintre cei care duc această luptă, un procent cu rins între 40% și 60% recidivează, potrivit statisticilor furnizate de Institutul Național pentru Abuzul de Droguri din SUA.

Unul dintre autorii principali ai studiului a explicat că puține cercetări au examinat mecanismele moleculare ale recidivei în cazul heroinei. „Sunt bucuros și recunoscător că avem metadonă, dar am vrut să vedem diferențele dintre creierul unui dependent și cel al unei persoane care nu este dependent. Laboratorul meu este foarte interesat să înțeleagă ce schimbări din creier provoacă recidiva. Sunt curios să aflu ce se întâmplă greșit în creier.”, a declarat dr. David Dietz, profesor asociat la Școala Jacobs de Medicină și Științe Biomedicale la Universitatea Buffalo, pentru site-ul dailymail.co.uk.

 

Proteina care afectează funcționarea creierului

 

Proteina în cauză a stârnit interesul cercetătorilor deoarece nivelurile reduse de drebrină au fost asociate cu bolile cerebrale legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.

Pentru studiu, publicat în revista Nature Communications, echipa a analizat rozătoarele expuse la heroină și a descoperit că nivelurile de drebrină au fost reduse în nucleul accumbens al rozătoarelor, care joacă un rol cheie în circuitul de recompensă al creierului. Cercetătorii au stabilit că expunerea la opioide a redus capacitatea creierului de a forma sinapse în această regiune. Concluzia a fost că drogurile schimbă modul în care creierul comunică cu sine.

Restabilirea nivelului de drebrină la normal a fost suficientă pentru a reduce recidivele.

Autorii studiului spun că rezultatele ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente care vizează nivelurile de drebrină pentru tratarea dependenților de droguri și prevenirea recidivei.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.