De ce să donăm plasmă convalescentă COVID-19: ”Un ajutor de acest gen poate face diferența pentru un pacient aflat în stare critică”

Managerul Spitalului Clinic Colentina, dr. Remus Mihalcea, a donat plasmă care conține anticorpi ai virusului SARS-CoV-2 după ce s-a vindecat de COVID-19.

”Un ajutor de acest gen poate face diferența pentru un pacient aflat în stare critică”, a subliniat medicul.

”Întreg procesul de donare a durat cam o oră, timp în care s-au recoltat 600 ml de plasmă. Am ales să donez plasmă din două motive: primul e cel de a încuraja lumea să facă acest gest. Întotdeauna un surplus de plasmă va ajuta un pacient aflat în terapie intensivă și poate fi chiar o rudă sau doar un străin, dar care are mare nevoie de acest tratament. Al doilea motiv este faptul că trecând prin această boală, organismul meu a dezvoltat anticorpi într-o cantitate suficientă pentru a fi eligibil acestei proceduri. Trecând prin această experiență am putut vedea faptul că un ajutor de acest gen când ești într-o stare critică poate face diferența”, a declarat dr. Remus Mihalcea, managerul Spitalului Clinic Colentina.

Prin gestul său își dorește să ajute, dar și să fie un exemplu de urmat pentru cât mai mulți foști pacienți cu COVID-19. Nu este singurul cadru medical din București care, după ce s-a vinedact de COVID-19, s-a oferit să doneze plasma salvatoare, scrie Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) pe pagina sa de Facebook.

De altfel, Spitalul Clinic Colentina și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș au realizat încă de la începutul activității de prelevare de plasmă contracte de colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină București, promovând, astfel, în rândul pacienților obținerea acordului.

Unul dintre ei este Dr. Alexandru Marin, medic rezident la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”. Este un erou al zilelor noastre, nu numai prin prisma faptului că este medic și se află în prima linie a luptei împotriva pandemiei, ci prin faptul că, infectat, la rândul lui, cu noul coronavirus, Dr. Marin nu s-a oprit din a salva vieți! A fost printre primii pacienți vindecați care a donat sânge, din care s-a extras plasmă convalescentă COVID-19.

”Donarea de plasmă este fix ca donarea de sânge obișnuită, doar că la donarea de plasmă se folosește un alt tip de ac și se extrage doar plasma, iar sângele nu părăsește organismul, motiv pentru care pacienții pot dona mai frecvent plasmă, decât suntem obișnuiți cu pauzele de la donarea de sânge. E o fericire să știi că poți să ajuți cu fiecare celulă din corpul tău. Totul contează acum”, a spus Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeș”.

Iar doamna Eufrosina Șerban, asistent medical de la Spitalul ”Dr. Victor Babeș” a ales și ea să doneze plasmă, în urmă cu patru luni, după ce s-a vindecat de COVID-19: „M-am oferit să donez pentru că eu cred așa: Dacă poți face un bine, fă-l cu drag. Nu se știe niciodată la cine ajunge și poate o anumită persoană chiar are nevoie și poate fi salvată.”

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.