De la 1 aprilie, producătorii şi proprietarii de restaurante şi fast food-uri sunt obligaţi să reducă acizii graşi din alimente

De joi, producătorii dar şi proprietarii de restaurante şi fast food-uri sunt obligaţi să reducă acizii graşi din alimente. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi pe care le putem găsi în patiserie şi panificaţie, margarină, chipsuri sau carne prăjită.

Acizii grași cresc riscul de atac cerebral, infarct sau diabet. Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs. Cine nu respectă legea, primeşte amendă de până 30.000 de lei.

Acizii graşi trans sunt cele mai periculoase grăsimi din alimente. Cresc nivelul colesterolului rău şi îl scad pe cel bun. Această combinaţie duce la apariţia unor afecţiuni cardiace. Dar totodată, creşte riscul de infarct, de atac cerebral, diabet sau cancer. Se estimează că reducerea grăsimilor trans în alimente ar duce la salvarea a 2.000 de persoane, doar în România.

Alexandru Ciric, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: “Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută.”

Acizii graşi trans se găsesc în mod natural în anumite tipuri de carne şi în lactate grase. Dar rău ne fac cele artificiale, care apar atunci când producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid. Uleiul capătă astfel consistența untului şi poate fi folosit în industria alimentară.

Trei ani i-a luat Parlamentului să aprobe legea care limitează cantitatea de acizi graşi trans în alimente. Se aplică de la 1 aprilie şi stabileşte că într-o sută de grame de produs nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de grăsimi.

Cine nu respectă legea va primi amendă de  până la 30.000 de lei

Legea se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorilor, inclusiv cele de la restaurante, autoserviri şi fast food-uri.

Cine nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei, care pot fi date de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Ministerul Sănătăţii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.