De Ziua mondială a luptei împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie, experții în sănătate, instituții medicale și reprezentanți ai pacienților din întreaga lume își unesc eforturile pentru a mări gradul de informare și conștientizare a publicului, dar și a autorităților, cu privire la această patologie, care ucide anual milioane de persoane în întreaga lume.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este o inițiativă a Union for International Cancer Control (UICC), cea mai mare organizație internațională de luptă împotriva cancerului, cu peste 1.100 de organizații membre din 170 de țări. Anul 2019 marchează startul unei noi campanii ce se va derula pe perioada a trei ani și care are ca moto: „Eu sunt și eu voi face” (I am and I will). Acest slogan încurajează asumarea individuală a unui angajament de informare și luptă împotriva cancerului.
Importanța unui diagnostic precoce
Tematica din acest an a evenimentului subliniază importanța detectării precoce a cancerului. Conform celor mai noi statistici Globocan, în 2018, mai mult de 18 milioane de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate global, multe din aceste neoplazii fiind diagnosticate în faze avansate. Programele de screening și diagnosticarea în faze precoce a cancerului pot avea un impact semnificativ atât asupra ratei de supraviețuire și calității vieții pacienților, cât și asupra costurilor asociate îngrijirii, suportate de sistemele de sănătate.
Barierele sociale, culturale și economice care stau în acest moment în calea diagnosticării precoce a celor mai multe forme de neoplazii vor trebui înlăturate atât la nivel individual, local și comunitar, cât și la nivelul guvernelor și sistemelor de sănătate per ansamblu.
Sistemele de sănătate deficitare
Medicii și asistenții din sistemul de îngrijire primară trebuie să fie educați și informați pentru a recunoaște primele semne ale cancerului. Însă toate palierele unui sistem de sănătate trebuie să funcționeze eficient pentru a îmbunătăți rata diagnosticelor precoce în cancer. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), două treimi din decesele cauzate de cancer se înregistrează în țările cu venituri mici și medii și cu sisteme de sănătate deficitare în zona de screening, diagnostic și tratament al cancerului.
Conform aceluiași raport, serviciile de diagnostic și tratament oncologic sunt disponibile întregii populații în mai puțin de 30% din țările cu venituri mici și medii. Aceleași lipsuri se înregistrau și în zona de diagnostic anatomopatologic, disponibil în sistemul de sănătate public în doar 35% din statele cu venituri medii și mici, față de 95% în statele cu venituri mari.
Autoritățile trebuie să transforme promisiunile în acțiuni
Anul acesta, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, UICC alături de cele peste 1.100 de organizații membre fac apel la autorități să-și transforme promisiunile în acțiuni concrete pentru a reduce povara cancerului la nivel local, național și global. Măsuri concrete și sustenabile care să vizeze screeningul și diagnosticul precoce trebuie să se regăsească în fiecare program național de oncologie, alături de măsuri ce vizează prevenția, tratamentul și îngrijirea pacienților cu cancer, recomandă UICC și OMS.
„Timp de prea mulți ani, cancerul a fost considerat o boală prea complexă și prea dificil de gestionat. Acest lucru nu este adevărat. Dacă nu vom reuși să luăm măsuri decisive împotriva cancerului, consecințele economice și sociale vor fi astronomice. Pentru a câștiga lupta împotriva cancerului, statele trebuie să integreze serviciile de prevenție a cancerului, diagnostic precoce, tratament si îngrijiri paliative în pachetele de servicii medicale oferite întregii populații”, a declarat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.