Dr. Adriana Pistol: Valul cinci al pandemiei va dura minimum două luni. Este posibil să avem peste un milion de cazuri în acest val

Valul cinci al pandemiei de COVID-19 ar putea fi mai scurt decât precedentele, însă am putea depăşi un milion de infectări cu SARS-CoV-2 în această perioadă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol.

”Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. Minimum două luni va dura” a declarat dr. Adriana Pistol, la un post de televiziune.

Secretarul de stat a avertizat că este posibil să avem peste un milion de cazuri în valul cinci al pandemiei, însă totul depinde de respectarea măsurilor.

„Ne așteptăm, dar există posibilitatea să fie mai mult de un milion, dar acest lucru e dependent de respectarea tuturor măsurilor, de ce facem fiecare dintre noi”, a spus dr. Adriana Pistol.

Secretarul de stat a precizat că vor fi impuse noi restricții dacă spitalele vor fi supraaglomerate și numărul de decese va fi mare.

„În mod sigur aceste restricții care au fost făcute de CNSU există mari șanse să sufere modificări. Depinde foarte mult. Este destul de dificil, pentru că restricțiile trebuie gândite din punct de vedere al sănătății publice, dar și din punct de vedere economic și social. Doar dacă severitatea se dovedește mai mare, dacă spitalele vor fi supraaglomerate, dacă numărul de decese va fi foarte mare, atunci ne putem gândi la alte restricții care au mai fost, cum e circulația pe timpul nopții. Acum și nevaccinații pot merge la magazine. Vedem dacă ajungem din nou la acele restricții care au funcționat în valul anterior”, a explicat secretarul de stat.

Dr. Adriana Pistol: În prezent circulă și tulpina Delta, și Omicron

„În populația generală creșterea numărului de cazuri arată că a început un grad de transmitere comunitară. Probabil că într-o săptămână s-ar putea să și demonstrăm pe baza secvențierilor că se transmite comunitar în mod susținut. În prezent circulă și tulpina Delta, și Omicron. Numim transmitere comunitară susținută bazat pe informațiile de la cazurile secvențiate (…) În momentul în care deja la un număr important, 50% dintre cazuri, nu poți să legi de nimic care să explice asta este semnalul că deja tulpina e… Acum avem undeva în jur de aproape 40%”, a spus dr. Adriana Pistol.

În ceea ce privește situația persoanelor infectate cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, dr. Adriana Pistol a precizat că „din cazurile pe care le cunoaștem, 30 sunt spitalizate și două sunt în ATI, două persoane cu boli cronice importante. Sunt vaccinate, persoane peste 80 de ani”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.