Anglia: Numărul tinerilor care au început să fumeze în primul lockdown a crescut cu un sfert

Anglia a înregistrat o creștere a adulților tineri care au început să fumeze în timpul perioadei de lockdown, arată studiile.

Mai exact, numărul tinerilor cu vârsta curpinsă între 18 și 34 de ani care s-au clasificat ca fumători a crescut cu un sfert, de la 21,5% la 26,8%, potrivit Cancer Research UK.

Datele nu explică de ce s-au produs modificările, dar experții cred că mulți s-au orientat spre fumat ca răspuns la stres, informează BBC.

În același timp, consumul intens de alcool a crescut la adulții de toate vârstele.

Constatările, publicate în revista Addiction, provin din sondaje lunare, fiecare implicând sute de oameni, despre consumul de tutun și alcool.

Cercetătorii au comparat răspunsurile date în cele șapte luni anterioare primului blocaj din primăvara anului 2020 cu cele date în timpul actualului lockdown.

Pe baza estimărilor populației din Anglia, descoperirile arată că 652.000 de tineri adulți fumează în plus, comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, spun cercetătorii, potrivit sursei citate.

Datele sugerează, de asemenea, că pandemia ar fi putut fi un factor declanșator pentru mulți fumători, inclusiv pentru adulții tineri, să se gândească la încercarea de a renunța la tutun.

Au existat însă și creșteri ale numărului de fumători existenți care au renunțat cu succes, iar nivelurile generale de fumat la adulți rămân stabile, conform cifrelor.

Cercetătorul principal, dr. Sarah Jackson, de la University College London, a declarat: ”Primul blocaj a fost fără precedent în modul în care a schimbat viața de zi cu zi a oamenilor”.

”Am constatat că mulți fumători au profitat de această ocazie pentru a opri fumatul, ceea ce este fantastic. Cu toate acestea, primul blocaj a fost, de asemenea, o perioadă de mare stres pentru mulți oameni și am văzut creșterea ratelor de fumat și a consumului de alcool printre grupurile cele mai afectate de pandemie. Va fi important să urmărim cu atenție modul în care aceste creșteri ale fumatului și consumului de alcool se dezvoltă în timp”, a mai declarat Jackson.

Cancer Research UK avertizează că nu există un nivel sigur de fumat și că nu este un mod sănătos de relaxare sau ameliorare a anxietății.

Deborah Arnott, director executiv al organizației de caritate pentru sănătate ASH, a declarat că este nevoie de acțiuni rapide pentru a inversa această tendință îngrijorătoare.

”Numărul tot mai mare de tineri fumători adulți este o bombă cu cronometru, deoarece fumatul este o dependență care predispune la moarte prematură și la dizabilitate. Guvernul s-a angajat să publice un nou plan de control al tutunului în acest an, ceea ce este binevenit”, a declarat Arnott.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.