Prof. dr. Romulus Timar: Peste 30 la sută dintre decesele provocate de COVID-19 în România au fost la persoane cu diabet zaharat

Peste 30 la sută dintre decesele cauzate de COVID-19 în România au fost înregistrate la persoane cu diabet zaharat, a declarat, duminică, Prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„După cum știm și după cum au arătat și datele internaționale, diabetul zaharat se numără printre afecțiunile aflate în strânsă legătură cu dezvoltarea unor forme severe de COVID-19. În țara noastră, peste 30 la sută dintre decesele provocate de COVID-19 au fost la persoanele cu diabet zaharat. De altfel, persoanele cu diabet zaharat se infectează cu virusul SARS-CoV-2 și prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19, dar și riscul ca diabetul să le fie mult dezechilibrat. Până la 43 la sută dintre persoanele cu diabet internate în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 au ajuns în secțiile de treapie intensivă”, a declarat Prof. dr. Romulus Timar.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a subliniat că persoanele cu diabet zaharat, inclusiv copiii, au indicație de vaccinare anti-COVID-19.

„Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice lansează un apel către pacienți să se informeze în legătură cu vaccinarea împortiva COVID-19 și să respecte măsurile de protecție indicate de către autorități. Persoanele cu diabet zaharat, inclusiv copiii, persoanele cu diabet de tip 1 sau tip 2, au același risc crescut de infecție cu virusul SARS-CoV-2 ca și populația generală. Totuși, persoanele cu diabet au evoluție severă a infecției cu SARS-CoV-2, marcată de numeroase complicații, uneori chiar și de letalitate crescută. vaccinarea este nu doar recomandată, ci absolut obligatorie, la copii și adulți cu diabet. Încă o dată, subliniez lucrul cel mai important: pacienții cu diabet să se vaccineze anti-COVID-19”, a transmis președintele SRDNBM.

Medicii specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice au fost, în majoritatea timpului, în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, a precizat Prof. dr. Romulus Timar.

„Medicii specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice au fost, în majoritatea timpului, în prima linie a luptei împotriva acestei pandemii pandemiei, mai ales cei care lucrăm în spitale clinice de urgență, unde patologia care s-a internat a fost o patologie diversă. Sigur, în timp ne-am adpatat la condițiile existente, însă, faptul că pandemia se prelungește, stresul psihic mai ales este permanent, impietează totdeauna un serviciu medical de calitate. Federația Română de Diabet și Societatea Română de Diabet au eleborat un ghid al managementului diabetului zaharat în aceste condiții speciale de COVID-19, ghid care a fost adoptat rapid de către Ministerul Sănătății”, a explicat președintele SRDNBM.

Prof. dr. Romulus Timar a atras atenția că pandemia de COVID-19 a crescut presiunea pe centrele de diabet, numărul zilnic al consultațiilor fiind enorm

„Sigur, în această perioadă a pandemiei au fost și unele dificultăți, în sensul în care unele cabinete particulare și-au redus foarte mult activitatea, astfel încât presiunea pe centrele de diabet a fost foarte mare, numărul zilnic al consultațiilor fiind enorm. Deși am solicitat în nenumărate rânduri să ni se permită să depășim numărul zilnic de consultații, să mergem să desfășurăm aceste consultații în afara programului de lucru, nu întotdeauna am găsit înțelegere. Pe de altă parte, prin faptul că s-au permis consultațiile prin telemedicină, rezultatele au fost bune, inclusiv transmiterea rețetelor pe linie online. România este una dintre puținele țări care asigură acces gratuit la toata medicația antidiabetică”, a spus Prof. dr. Romulus Timar.

Președintele SRDNBM a subliniat că educația medicală este extrem de importantă și ar trebui decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Am solicitat de mai multe ori să se facă educația medicală, tot pe partea online, educație care este deosebit de importantă și ar trebui decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Nu am reușit acest lucru până acum. Am reușit, însă, să deschidem un centru de telemedicină la Timișoara, centru care a putut fi accesat gratuit de foarte multe persoane din întreaga țară, dar și de românii din străinătate”, a precizat președintele SRDNBM.

Riscul de a dezvolta diabet zaharat după infecția cu SARS-CoV-2

„Am studiat cu toții acest subiect extrem de important. Am publicat recent o lucare care evidențiază  o creștere foarte mare a diabetului zaharat de tip 1. Nu am încă date la nivelul întregii țări, privind creșterea pevalenței la nivelul diabetului zaharat de tip 2, însă este un lucru cunoscut că la nivelul pancreasului endocrin există niște receptori prin care virusul SARS-CoV-2 pătrunde în celulă. Mai mult, la nivelul acestor celule există unele enzime care amplifică proliferarea virală la nivelul celulelor Beta, proliferare care duce la scăderea funcțiilor celulelor Beta, funcție de a secreta insulină. Sunt studii care au demonstrat că, pe lângă acest fapt, poate să apară un proces de transdiferențiere a celuleor Beta, putând secreta alți hormoni. Infecția cu SARS-CoV-2 va duce în această situație la apariția diabetului de tip 1. Situația este cu totul alta  în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Mă refer în special la persoanele care au prediabet sau factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, cum ar fi obezitate, știm că 80 la sută dintre persoanele cu diabet sunt supraponderale sau obeze, ereditatea, diabetul gestațional sau hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare. Toate aceste persoane au factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2. În cadrul infecției cu acest virus, poate și din cauza acțiunii virusului pe secreția de insulină, poate și datorită creșterii insulino-rezistenței ori datorită creșterii unui status proinflamator care este deja prezent la persoanele cu diabet zaharat sau poate datorită unei medicații antivirale, și în aceste situații crește riscul de apariție și a diabetului zaharat de tip 2”, a explicat Prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Declarațiie au fost făcute în cadrul conferinței de presă online „Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.