Decizia de numire a lui Vasile Ciurchea la conducerea CNAS, în Monitorul Oficial

Decizia de numire în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lui Vasile Ciurchea și de revocare din funcția de președinte interimar a lui Răzvan Vulcănescu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Vasile Ciurchea va avea rang de secretar de stat.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat ieri, la finalul ședinței CEx PSD, că l-a demis pe şeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, înlocuindu-l cu Vasile Ciurchea. Acesta a mai ocupat funcția de două ori.

„Eu am considerat, atunci când a venit propunerea de la doamna ministru Sorina Pintea că avem nevoie de un specialist, sunt probleme în acest moment, nu putem să facem experienţe, avem nevoie de un om care cunoaşte sistemul (…) şi un om care este foarte bine pregătit, care a mai lucrat acolo. Am cerut demisia – a venit astăzi, am înţeles, dl Vulcănescu, este prea târziu – deja l-am demis”, a spus șefa Guvernului.

Întrebată despre anchetarea de către DNA a lui Vasile Ciurchea, numit la şefia CNAS, Viorica Dăncilă a subliniat că nu a fost formulată nicio acuzație.

 

Cine este Vasile Ciurchea?

 

Vasile Ciurchea a demisionat în 21 martie 2016, din motive personale, de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), post pe care îl ocupa din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta.

Ciurchea a mai fost preşedinte al CNAS şi din februarie 2007 până în ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu, prin decizie luată de premierul de atunci, Emil Boc.

În 23 mai 2016, DNA a anunţat că foştii preşedinţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu sunt urmăriţi penal, alături de mai mulţi şefi din CNAS, pentru abuz în serviciu legat de contractul privind asistenţa tehnică pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încheiat cu HP România la preţuri supraevaluate, prejudiciul produs fiind estimat la aproape 17 milioane de euro.

 

Ce a dus la demiterea lui Răzvan Vulcănescu?

 

Decizia şefului Executivului de numirea a lui Vasile Ciurchea vine după ce Viorica Dăncilă a anunţat că marţi îl demite pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu îşi va da demisia.

Aceasta în contextul blocajului de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate. CNAS a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Potrivit ministrului Sănătății, problema ar fi la mentenanța bazelor de date. Nu se știe, însă, când va putea fi remediată.

Răzvan Vulcănescu a fost numit la conducerea CNAS la 3 iunie, el ocupând anterior funcția de vicepreședinte al Casei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.