Decizii importante despre carantină, pieţe şi alegeri. Hotărârea CNSU nr. 56 a fost adoptată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri, 4 decembrie 2020, Hotărârea numărul 56.

Principalele prevederi și propuneri ale Hotărârii sunt:

  • Actualizarea listei statelor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, pe listă se află 27 de state, printre care se numără Italia, Austria, SUA, Croaţia, Bulgaria, Cehia, Polonia, Elveţia. În cazul acestor ţări din zona galbenă se instituie carantina la domiciliu sau la locaţia declarată pentru 14 zile persoanelor care vin în România din acestea.
  • Posibilitatea redeschiderii piețelor agroalimentare organizate în spații închise;
  • Actualizarea condițiilor de instituire a măsurii carantinei pentru persoane. Astfel, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020, privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:
    „(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară”.
    „(6) Sunt exceptate de la măsura carantinării instituită în conformitate cu prevederile legii 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului”.
  • Propunerea ca membrii birourilor electorale, personalul tehnic-auxiliar al acestora, candidații, persoanele acreditate și alte persoane implicate în organizarea alegerilor, precum și persoanele care le asigură transportul înspre și dinspre sediile secțiilor de votare, birourile electorale de circumscripție sau ale oficiilor electorale, fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00
  • De asemenea, pentru a înlesni exercitarea opțiunii electorale, se propune ca, la nivelul național, circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.