Declararea COVID-19, boală profesională pentru salariații din sănătate, printre solicitările Federaţiei Solidaritatea Sanitară

Reprezentanții Federaţiei Solidaritatea Sanitară participă la ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Sănătății.

Sindicaliştii solicită modificarea legislaţiei cu câteva prevederi, respectiv declararea COVID-19 ca boală profesională pentru salariații din sănătate, introducerea procedurilor de protecție a salariaților aflați la nivelul maxim al riscului de deces din cauza COVID-19 şi stabilirea rolului specific al Comitetelor de sănătate și securitate în muncă din cadrul unităților sanitare în lupta împotriva infectării salariaților cu SARS-CoV-2.

De asemenea, reprezentanții Solidarității Sanitare au solicit introducerea pe ordinea de zi a problemei declarării epidemiei de către Ministerul Sănătății, raportat la drepturile salariaților la sporul de combatere a epidemiei.

“Suntem într-o situație de epidemie constată/declarată printr-o serie întreagă de acte normative, inclusiv ordine ale Ministrului Sănătății”, au anunţat reprezentanţii Federaţiei

De asemenea, ei solicită soluționarea cererilor de negociere a anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate, “având în vedere faptul că ele vizează inclusiv aspecte esențiale privind protecția muncii”.

O altă solicitare este reducere a timpului de lucru la 6 ore/zi, pentru salariații implicați în tratamentul pacienților COVID-19 și suspecți/care poartă echipament de protecţie specific acestei pandemii.

Sindicaliştii mai solicită instituirea unei strategii naționale de testare a salariaților în privința infecției cu SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.