Deficiențele de vedere pot fi depistate și în cabinetele medicale școlare din București

Bani pentru ochelari copii

Deficiențele de vedere ale elevilor pot fi depistate chiar în cabinetele medicale de la școală. Potrivit datelor analizate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) în cabinetele din Rețeaua de Medicină Școlară din Capitală, pe primul loc, depistate în anul școlar trecut, s-au situat viciile de refracție, urmate de obezitatea de cauză neendocrină și deformările coloanei vertebrale.

În anul școlar 2018 – 2019 în cabinetele de medicină școlară au fost identificate 8.305 vicii de refracție la un total de 90.359 de elevi examinați la examenele de bilanț. Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul copiilor și adolescenților sunt viciile de refracție.

Problemele de sănătate, la nivel ocular, au o mare influență asupra capacității de adaptare la efort a copiilor, fapt care influențează procesul instructiv-educativ, dar și rezultatele obţinute de elevi.

Afecțiunile care intră în categoria viciilor de refracție sunt miopia, hipermetropia și astigmatismul. Acestea sunt cauzate de o formă imperfectă a ochiului, dar pot fi favorizate și/sau agravate de un iluminat artificial necorespunzător, păstrarea unei distanțe necorespunzătoare față de obiectul privit sau față de monitoare ori ecranul telefoanelor mobile.

  1. Miopia – O treime din populația lumii este diagnosticată cu miopie făcând-o una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni oculare. Persoanele diagnosticate cu miopie întâmpină dificultăți în vederea la distanță, dar văd bine de aproape chiar și mici detalii. Este o afecțiune fie genetică, fie cauzată de activitățile care obosesc prea tare ochiul, cum ar fi cititul intens și foarte aproape de ochi sau timpul îndelungat petrecut în fața monitoarelor, fară pauză. Simptomele sunt: vedere neclară la distanță, nevoia de a privi cu ochii întredeschiși la distanță, dureri de cap și senzații de oboseală vizuală, clipit excesiv, frecarea frecventă a ochilor etc.
  2. Hipermetropia – Persoanele cu hipermetropie văd obiectele aflate la distanță, însă au dificultăți la vederea de aproape. Această afecțiune îngreunează activitățile de citire, lucrul la calculator și alte activități similare. Simptomele sunt: dificultăți în vederea obiectelor aflate în apropiere, dureri oculare, senzație de arsură și oboseală oculară, tendința de a privi obiectele apropiate cu ochii întredeschiși, dureri de cap în timpul activităților care presupun lucrul cu obiecte apropiate etc.
  3. Astigmatismul – reprezintă o condiție vizuală frecventă, în care simptomul principal este vederea neclară, atât la distanță cât și de aproape. Alte simptome: dureri de cap, oboseală, privitul cu ochii întredeschiși, disconfort și iritare oculară, afectarea vederii nocturne, dificultăți în citirea cifrelor și literelor asemănătoare: E, B, P, F și 8 .

Viciile de refracție pot fi corectate prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact. Copiii ar trebui să meargă periodic la un control oftalmologic, iar pentru fiecare afecțiune din categoria vicii de refracție se va prescrie un tratament personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.