Deficit de 1,78 miliarde de lei al Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în primele șapte luni ale anului

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) – care asigură finanțarea programelor de sănătate din România – a înregistrat în primele șapte luni ale acestui an un deficit de 1,78 miliarde de lei, în scădere față de deficitul înregistrat în primul semestru. O arată execuția bugetară publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel FNUASS a avut venituri de 21,348 miliarde de lei, din care 20,573 miliarde venituri curente. Principala sursă o reprezintă contribuțiile din asigurări plătite de angajați și angajatori, adică 18,98 miliarde de lei.

De asemenea, venituri de 1,58 milioane lei au provenit din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii (în principal taxa clawback).

În ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost de 23,134 miliarde de lei, din care 16,119 miliarde pentru bunuri și servicii.

În primele șase luni ale acestui an,  Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) – care asigură finanțarea programelor de sănătate din România – a înregistrat un deficit de 1,97 de miliarde de lei. De 4,15 ori mai mare comparativ cu deficitul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Asta arată execuția bugetară pe  primul semestru, publicată de Ministerul Finanțelor.  Numai în luna iunie, FNUASS a înregistrat un deficit de circa 600 de milioane de lei.

În 2018,  Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate  a avut venituri totale de 35,65 miliarde lei și cheltuieli de 34,85 miliarde lei.

 

Bugetul FNUASS a crescut la rectificarea bugetară

 

Bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) s-a majorat cu 45,1 milioane de lei în urma rectificării bugetare adoptate de Guvern.

Astfel, potrivit estimărilor autorităților, subvențiile suplimentare pentru FNUASS se ridică la 243,5 milioane de lei.

De asemenea, veniturile din contribuția datorată pentru medicamente finanțate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății cresc, potrivit proiecției Ministerului Finanțelor Publice, cu 288 de milioane de lei.

Mai mult, Ministerul Finanțelor estimează venituri mai mari cu 105,9 milioane lei decât cele prognozate inițial pentru 2019 din contribuțiile datorate de angajatori, precum și regularizări pozitive în valoare de 420 milioane lei.

La polul opus,  contribuțiile la asigurările sociale de sănătate datorate de asigurați sunt estimate să scadă cu peste un miliard de lei.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.