Dermatita atopică (DA), denumită și eczemă atopică, este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin mâncărime intensă, piele uscată și inflamație persistentă. Potrivit cercetărilor, această afecțiune este determinată de o combinație complexă de factori genetici și de mediu, care interacționează pentru a declanșa și a menține simptomele dermatitei atopice.
Printre cei mai importanți factori de susceptibilitate la dermatita atopică, componenta genetică
Dacă unul sau ambii părinți ai unui copil au suferit de această afecțiune, există o probabilitate crescută ca și copilul să dezvolte această afecțiune.
„Mai multe gene au fost identificate ca fiind implicate în dezvoltarea DA, inclusiv genele care reglează funcționarea barierei cutanate și răspunsul imun al pielii.
Factori de Mediu joacă și ei un rol crucial în declanșarea și agravarea simptomelor dermatitei atopice. Acești factori pot varia de la persoană la persoană, dar unii dintre cei mai comuni includ:
– Alergeni
– Igiena pielii
– Clima și temperaturile extreme
– Stresul
– Produsele pentru piele
– Alimentația
Un alt aspect important al dermatitei atopice este inflamația persistentă la nivelul pielii, care este cauzată de un dezechilibru în sistemul imunitar.
În mod normal, sistemul imunitar ar trebui să protejeze organismul de infecții, dar în DA, răspunsul imun poate fi exagerat, declanșând inflamație cronică în piele, chiar și în absența semnelor vizibile.
Controlul dermatitei atopice implică, în primul rând, gestionarea inflamației și restabilirea funcției barierei cutanate. Tratamentul poate varia de la hidratare adecvată și utilizarea de creme emoliente până la terapii medicamentoase.
Vestea bună este că lucrurile evoluează.
În prezent, înțelegem mai multe despre cauzele care stau la baza Dermatitei Atopice. Și da, există tratamente care pot face o diferență semnificativă. Prin urmare, colaborând cu un dermatolog vei avea ocazia să îți îmbunătățești semnificativ calitatea vieții. Spune DA vieții așa cum și-o dorești” – se menționează într-un material de informare postată pe pagina de socializare a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).