Dr. Zsuzsanna Jakab: „Vă rog, optați pentru vaccinare!”
Directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Zsuzsanna Jakab, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group că rata vaccinării din România poate fi crescută prin convingerea părinților că vaccinurile sunt sigure și eficiente. Dr. Zsuzsanna Jakab speră ca Parlamentul României să adopte în curând proiectul de lege privind vaccinarea. Unul dintre lucrurile pe care România ar trebui să le facă este să monitorizeze atent cazurile de rujeolă și vaccinarea și să facă tot posibilul să aibă stocuri suficiente de vaccinuri.
În România este epidemie de rujeolă. Peste 50 de copii nevaccinați au murit până acum din cauza rujeolei. Care ar trebui să fie măsurile pe care ar trebui să le ia autoritățile române pentru a nu mai avea asemenea situații?
Dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii
În primul rând, vreau să spun că moartea oricărui copil, și a oricărei persoane în general, este o tragedie. Cu vaccinarea de astăzi avem toate mijloacele și premisele să prevenim astfel de situații. Și dacă avem o acoperire foarte bună a imunizării într-o țară, ceea ce înseamnă 95% și peste, atunci această situație poate fi prevenită, pentru că asta înseamnă protecție împotriva bolii. De aceea, fiecare dintre noi avem responsabilitatea să ne vaccinăm copiii și nepoții, dar aceasta este și responsabilitatea pentru public, pentru că în același timp aceasta înseamnă și că, dincolo de vaccinarea copiilor, suntem responsabili de sănătatea oamenilor, pentru că prin aceasta putem să avem o rată de vaccinare de 95%. De aceea, este absolut vital. Atunci când vorbim despre România, am speranța că Parlamentul României va adopta în curând legea vaccinării și că aceasta va fi implementată în curând de Guvern. Și evident că sunt câteva lucruri pe care România le are de făcut. Unul dintre acestea este să întărească monitorizarea în continuare, astfel încât să fie detectate cazurile de rujeolă la timp. De asemenea, trebuie să asigure stocul de vaccinuri regulat, astfel încât să putem asigura vaccinuri timp de șase luni. Trebuie să abordeze și grupurile antivaccinare și să afle care sunt motivele pentru care acestea pledează împotriva vaccinării. Și, în final, trebuie să lucreze cât mai strâns cu medicii de familie și să se asigure că au răspunsul corect pentru părinți. Și dacă părinții vin cu întrebări, atunci ei le pot răspunde, le pot explica și îi pot asigura că vaccinarea este sigură și că trebuie să-și vaccineze copiii.
Cine este responsabil cu găsirea unei soluții pentru epidemia de rujeolă?
Dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Cred că în acest caz toată lumea are o responsabilitate. Parlamentul are responsabilitatea să treacă legea, iar responsabilitatea Guvernului este să aplice legea. Este, de asemenea, foarte important să acoperim cât mai bine vaccinarea la o rată de 95% sau mai mult, și evident să asigurăm stocul de vaccinuri. De asemenea, trebuie să stăm de vorbă cu antivacciniștii, să vedem care sunt barierele pentru populație. Dar mesajul meu cheie pentru populație este: acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru copilul dumneavoastră, cea mai ieftină armă pe care o puteți da copiilor dumneavoastră și cea mai bună investiție pe care o puteți face în viitorul copiilor dumneavoastră pentru că va preveni boli mortale toată viața lor. Și, vă rog, fiți convinși că vaccinul este sigur, nu este scump și este eficient, de aceea, vă rog, optați pentru vaccinare.
Ce mesaj trebuie să rețină publicul larg?
Dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Vaccinul este excelent, este de calitate superioară și este sigur și trebuie să subliniez siguranța vaccinului. De asemenea, vaccinul este eficient și este la un preț bun și de aceea merită să vă vaccinați copiii, pentru că asta e singura măsură de prevenție împotriva infecțiilor mortale. Nu există altă măsură. Iar prin introducerea vaccinurilor și a antibioticelor am reușit să prelungim speranța de viață cu 20 de ani. Dacă nu ne vaccinăm copiii și dacă pierdem lupta cu cealaltă armă împotriva bolilor, care sunt antibioticele, atunci ne vom întoarce înapoi cu 50 de ani în istoria medicinei. Deci vaccinarea este foarte sigură și trebuie să o utilizăm. Sunt o persoană ale cărei decizii sunt bazate pe dovezi. Sunt numai dovezi pozitive cu privire la vaccinare, 95–98% din dovezi sunt pozitive, deci nu există nicio discuție în această privință. Există riscuri foarte limitate la vaccinuri, dar sunt așa de reduse că nu trebuie să le luați în seamă. Deci mesajul meu pentru părinți este să nu-i asculte pe antivacciniști, să nu-i asculte pe cei care vor să-i descurajeze cu privire la vaccinare pentru a nu-i vaccina pe copiii și nepoții lor. Pentru că altfel va fi prea târziu. Dacă nu o fac acum, va fi prea târziu. Și, dacă astăzi nu există rujeolă, asta se datorează vaccinării, deci multe din cazurile de rujeolă sunt prevenite și de aceea nu sunt conștienți de gravitatea acestei boli și a complicațiilor ei. De aceea, vă rog, vaccinați-vă copiii și ei vor fi în siguranță.
Ce măsuri se pot lua pentru a asigura vaccinarea copiilor?
Dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Cred că majoritatea țărilor europene și-au vaccinat copiii și în multe țări procentul de vaccinare este de 95% și peste. În multe țări, e nevoie de un program de vaccinare înainte să trimiți copiii la școală, deci trebuie să dovedești că cei mici sunt vaccinați. Cel mai recent, Italia a introdus vaccinarea obligatorie în școli, Italia fiind una din țările care s-au luptat cu o epidemie de rujeolă anul trecut, și a introdus obligatoriu prin lege vaccinarea. Și multe țări au deja acest lucru prin lege. De aceea, asta este una dintre măsuri. Speranța noastră este la părinți, la mame și la tați, pentru că ei își doresc ceea ce e mai bine pentru copiii lor, și de aceea trebuie discutat cu părinții, să-i convingem că vaccinarea este eficientă și sigură, iar în paralel cu asta lucrăm cu grupurile antivaccinare, dar acestea sunt mult mai greu de convins. Așa că scopul nostru este să ajungem la părinți. Să ajungem în comunități este de asemenea important și să vedem care sunt motivele mișcării antivaccinare și dacă este vreun motiv specific. De exemplu, dacă este dificil să-ți duci copilul la medicul de familie, pentru că e foarte departe, sau dacă e mai ușor ca vaccinarea să se facă la școală. Acest tip de probleme trebuie să-l analizăm și să vedem cum le rezolvăm.
Cum pot fi convinși părinții să-și vaccineze copiii?
Dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Cred că în proiectul de lege există multe lucruri bune, ca acela de a crea o comisie care să se întâlnească cu părinții de trei ori și să-i convingă. Și cred că acești trei pași prin care îi întâlnești pe părinți, în care le aduci dovezi și încerci să-i convingi, acest lucru îi va convinge pe părinți să-și vaccineze pe copii. În opinia mea acesta va fi un mod foarte bun și sunt sigură că în majoritatea cazurilor această problemă poate fi rezolvată, prin aceste discuții. Pentru că, de cele mai multe ori, părinții nu au destule informații și nu au suficientă cunoaștere. Iar dacă primesc destule informații din partea specialiștilor, care le spun despre avantajele vaccinării care a salvat milioane de vieți, sunt sigură că părinții vor înțelege, pentru că orice părinte vrea binele copilului său. Pedepsirea părinților este ultima opțiune. Pe de altă parte, trebuie să fim responsabili pentru copiii noștri, dar suntem responsabili și pentru comunitatea din care facem parte, iar dacă nu ne vaccinăm copiii, atunci punem în pericol și sănătatea comunității din care facem parte. Deci, pe de o parte, suntem responsabili pentru familia noastră, iar pe de altă parte suntem responsabili pentru toată societatea. Și aceste două lucruri trebuie să le avem în minte.