Dezbateri pentru decontarea indicațiilor off-label

Ministerul Sănătății

Proiectul de ordin al ministrului sănătății pentru înființarea unei comisii de specialiști care să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicații terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului (off-label) a fost subiect de dezbatere la solicitarea Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Ministerul Sănătății (MS) a organizat dezbaterea publică, la care au participat reprezentanți ai producătorilor, ai distribuitorilor de medicamente, dar și ai pacienților.

Comisia pe care MS vrea să o înființeze va avea ca scop analiza situației pacienților care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicațiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului în cazul unor afecțiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are contraindicație la opțiunile terapeutice existente. Comisia ar urma să identifice ulterior măsurile necesare pentru asigurarea accesibilității tratamentului.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că pacienții cu boli rare au dreptul la viață, iar problemele legate de bugete pot fi depășite. „Este vorba în special de pacienții cu boli rare. Există pacienți care nu au nicio șansă la tratament dacă nu înființăm această Comisie și dacă nu o facem să funcționeze. Știu că sunt temeri legate de bugete sau farmacovigilență, dar pe care le putem depăși. Sunt povești de viață, sunt oameni care nu au bani suficienți să își plătească acest tratament. Să le dăm dreptul la viață. Să le dăm o șansă și să monitorizăm cât mai bine reacțiile adverse, dacă ele există. Eu spun că sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate încât să refuzăm dreptul la viață unor pacienți”, a declarat ministrul, conform unui comunicat de presă transmis de MS.

Sorina Pintea a mai declarat în timpul dezbaterii publice că MS va analiza și va ține cont de propunerile și observațiile venite din partea tuturor celor interesați pe acest subiect. După preluarea observațiilor, în urma unei analize a specialiștilor, proiectul va fi repus în dezbatere publică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.